Referendum jednostavno političko pitanje

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je da je u rukama Srbije priznanje kosovske nezavisnosti, koje ili treba da se kupi ili da se uzme silom, a ocijenio je i da je dobra odluka premijera Albina Kurtija da ne dozvoli održavanje referenduma koji je raspisala Srbija, prenosi Ekonomia Online.

"Priznanje je u rukama Srbije, to priznanje mi ili moramo da kupimo ili moramo da ga uzmemo na silu. Uzeti na silu znači poslati avione, bombardovati Beograd i uhvatiti Vučića za uho i reći: ‘potpiši’. Da bismo dobili priznanje od Srbije ili će naši saveznici morati da idu da uhvate Vučića za uho da potpiše ili ćemo mi napraviti kompromis, a za kompromis, naravno, moramo da vidimo šta je prihvatljivo“, rekao je Spahiu.

Povodom zahtjeva šefa diplomatije EU Josepa Borrella da se omogući glasanje na referendumu o promjeni Ustava Srbije na Kosovu, Spahiu je naveo da bi i on to rekao da je na Borrellovom mjestu, jer je to diplomatskim rječnikom normalan zahtjev, ali da to ne znači da Vlada Kosova mora da ga posluša. 

Spahiu je pitanje referenduma nazvao jednostavnim političkim pitanjem. 

"Ustav Kosova i Ahtisarijev plan nisu zabranili kosovskim Srbima da imaju dvojno državljanstvo, to znači pravo da učestvuju u političkom životu te države čije državljanstvo imaju. U ovom slučaju, kosovskim Srbima je omogućeno da učestvuju u političkom životu na Kosovu zbog državljanstva Кosova i u političkom životu u Srbiji, zbog državljanstva Srbije", rekao je Spahiu.

On odluku premijera Kurtija da kosovski Srbi na referendumu Srbije mogu da glasaju samo poštom ili putem Kancelarije za vezu smatra dobrom i ocijenio je da ona vodi Kosovo napred, ali i da se to mora dokazati na djelu.