Zahvalnost SAD-u

Premijer Kosova Albin Kurti odgovorio je na pismo američkog državnog sekretara Anthony Blinkena u kojem je rekao da jedva čeka da rade zajedno.

Američki državni sekretar Anthony Blinken je u pismu upućenom Kurtiju rekao da se nada da će se vratiti momentum u procesu dijaloga između Kosova i Srbije i da će Kosovo podržati prthodne obaveze.

Blinken je rekao da SAD očekuju saradnju sa Kosovom u oblasti vladavine prava, zaštite prava manjina, promocije ekonomskog rasta i postizanja sporazuma između Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznavanje.

Pozdravljajući pismo sekretara Blinkena, premijer je putem objave na Twitteru rekao da je "Kosovo zahvalno Sjedinjenim Državama na njihovoj posvećenosti normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz pravno obavezujući sporazum sa konačnim ciljem međusobnog priznavanja“.

"Pozdravljam pismo sekretara Blinkena i njegovu podršku našim prioritetima u zapošljavanju i pravosuđu. Kosovo je zahvalno Sjedinjenim Državama na njihovoj posvećenosti normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz pravno obavezujući sporazum sa krajnjim ciljem međusobnog priznavanja.

"Jedva čekam da radimo zajedno“, napisao je Kurti, prenosi Telegraf.