Izbjegavati akcije i oštru retoriku

Američki državni sekretar Anthony Blinken izrazio je nadu da će se vratiti zamah u procesu dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz napomenu da nerešeni odnosi između dve strane ostaju prepreka za članstvo i punu integraciju u evropske i evroatlantske institucije.

Blinken je to napisao u pismu upućenom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, saopšteno je 13. januara iz Vlade Kosova.

Blinken je naveo i da SAD očekuju saradnju sa Kosovom u oblasti vladavine prava, zaštite prava manjina, te postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje.

Izrazio je uverenje da je dijalog, uz posredovanje Evropske unije, najbolji način za postizanje normalizacije odnosa između dve strane, te podvukao da SAD blisko sarađuju sa EU po tom pitanju.

Pored ostalog, Blinken je naveo da treba izbegavati akcije i oštru retoriku, koje mogu da dovedu do povećanja tenzija.

Dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa se vodi od 2011. godine u Briselu, ali je u nekoliko navrata prekidan zbog različitih stavova dve strane.

Tokom 2021. godine održana su samo dva sastanka na visokom političkom nivou, koji vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Blinken je ocenio da se veća pažnja treba posvetiti postizanju sporazuma oko energetike na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, ali i da se usaglase zajednički ciljevi oko pitanja nestalih osoba.

"U interesu Kosova je da se ova pitanja reše i da dođe do kompromisnog rešenja u kratkom roku“, rekao je on.

Građani četiri opštine na severu Kosova, Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka od 1999. godine ne plaćaju račune za struju. Procenjuje se da je dug na godišnjem nivou za taj deo Kosova oko 12 miliona evra.

Inače, Kosovo i Srbija su do sada u okviru dijaloga postigli preko 30 sporazuma, ali se mnogi od njih ne sprovode u praksi.