Teško ali moguće

Tokom predsjedavanja Francuske Savjetom EU narednih šest mjeseci, mogućnost da se na dnevni red stavi liberalizacija viza za građane Kosovo je mala, ocijenjuju sagovornici Gazete Express, Florian Bieber i Viola von Cramon.

Bieber je za Express rekao da je Francuska ključna zemlja u blokiranju liberalizacije viznog režima, a da predsjednički izbori u njoj samo pojačavaju sumnju. 

"Bio bih skeptičan, jer je Francuska ključna zemlja u blokiranju liberalizacije i naredni predsjednički izbori nisu pozitivno okruženje. Pogotovo u vrijeme kada su glavni izazivači iz krajnje desnog spektra ili konzervativci. Stoga bih očekivao svaku priliku nakon izbora. To će zavisiti od francusko-njemačke saradnje u reformi EU i pronalaženju zajedničke agende i od toga kako Njemačka može da dovede Francusku za sto da ocijeni ovo kao važno pitanje kao dio proširenja“, rekao je Bieber.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola von Cramon kaže da se Francuzi protive ukidanju viznog režima za građane Kosova i da zbog toga ne postoji dogovor između 27 država članica da se ovo pitanje riješi glasanjem u Savjetu EU.

"Svi se nadamo da će Francuska zadržati Zapadni Balkan visoko na svom dnevnom redu tokom sljedećeg predsjedavanja EU i ponuditi dugo odlaganu liberalizaciju viznog režima za Kosovo. I Evropski parlament i Evropska komisija su više puta pozivali na liberalizaciju viznog režima za Kosovo, koje je ispunjavanjem svih uslova to apsolutno zaslužilo. Ovo je posljednji put da mi u EU to uradimo i snažno se nadam da će Francuska i druge zemlje članice shvatiti važnost ovoga", rekla je Von Cramon u pisanom odgovoru za Express.

Dvije zemalje, Francuska i Holandija, trebaju da daju zeleno svjetlo za podržavanje vizne liberalizacije, dodaje Von Cramon.

"Obično se stvari unapred dogovore između 27 zemalja EU prije nego što budu stavljene na glasanje u Savjetu. Dakle, kako o tome nema saglasnosti zbog protivljenja Francuza i nekih drugih zemalja članica EU, to jednostavno još nije stavljeno na glasanje", rekla je ona.

Profesor Birber povezuje obećanja EU o liberalizaciji viznog režima sa novom njemačkom vladom, od koje očekuje da će uložiti jače napore za liberalizaciju.

"Biće zanimljivo vidjeti kako će se nova njemačka vlada baviti tim pitanjem. Vizna liberalizacija je bila dio koalicionog sporazuma, a Zelena stranka je bila pristalica liberalizacije viznog režima. Zbog toga bih očekivao da Njemačka uloži jače napore za liberalizaciju, ali to naravno zavisi od drugih zemalja i od toga u kojoj mjeri EU prepoznaje region kao prioritet", rekao je Bieber.