Portparolka Vlade Kosova

Srbima na Kosovu biće omogućeno da putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija o ustavnim promenama u pravosuđu, potvrdila je za Glas Amerike portparolka Vlade Kosova Rozafa Kelmendi. Ona je navela da Vlada Kosova nije od Srbje dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom.

Pojedini mediji objavili su u ponedjeljak tu informaciju pozivajući se na neimenovane zvaničnike Vlade Kosova.

Rozafa Kelmendi, koja je i politička savjetnice premijera Kosova, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtjev u vezi sa održavanjem referenduma.

“Nemamo nikakav zahtjev Srbije o pitanju referenduma. Naš principijelni i velikodušni stav je sljedeći: Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu. Građanima Srbije nismo odbijali pravo da učestvuju na izborima u Srbiji. Ipak, mora se napraviti razlika između referenduma o isključivo unutrašnjem pitanju jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju, Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uređenja Srbije, odnosno o sistemu pravosuđa, kao tendencija Vučića da Srbija izgleda kao demokratska i moderna država. Kako se veze između ilegalnih struktura i kriminalnih grupa sve više pojavljuju i jačaju, posebno na sjeveru, radimo na integraciji kosovskih Srba u institucije Republike Kosova. Imamo dobru upravu koja ne diskriminiše i koja integriše”, navela je Rozafa Kelmendi.

Glavni urednik RTV Kim Goran Avramović kaže da ga ovakva odluka Vlade Kosova nimalo ne iznenađuje.

„Kosovo još jednom pokušava da potvrdi svoju državnost i dozvola kosovskim Srbima da glasaju putem pošte, odnosno u Kancelariji za vezu Republike Srbije je impliciranje i podržavanje onoga što bi se desilo u bilo kojoj drugoj državi gde se Srbi tretiraju kao strani građani i imaju pravo da glasaju u svojoj ambasadi, ondnosno da glasaju putem pošte“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Omogućavanje Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, je rezulat pritiska međunarodne zajednice na Kosovo, smatra predsjednik Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Sheholi.

„Kurti je samo prije tri nedjelje bio jasan da neće dozvoliti održavanje referenduma, čak je rekao da neće biti nikada više organizovani ni lokalni ni parlamentarni izbori, ali očigledno je veliki međunarodni pritisak na njega i vjerovatno na Ministarstvo spoljnih poslova Kosova učinilo svoje“, naveo je Sheholi.

Avramović i Sheholi za Glas Amerike navode da ih iznenađuje izostanak reakcije predstavnika Srba u kosovskim institucijama u vezi sa održavanjem referenduma i na Kosovu.

„Ono što čudi je ova vrlo glasna tišina srpskih prestavnika koji obično reaguju i na krađe u kokošinjcu recimo u okolini Kline, a ne reaguju još na ove vijesti koje smo juče dobili iz Prištine“, rekao je Avramović, dok je Sheholi naveo:

„Ono što je za mene veoma zagonetno i čudno je da ni u jednom trenutku nigdje nisam video da jedina politička partija Srba na Kosovu - Srpska lista, nije se oglasila nigdje da li je protiv ovoga što Kurti i Vlada Kosova i političke stranke Albanaca govore da ne može biti održan referendum“.

Izvor: VOA