Vratiti opremu

Stručnjak za sajber bezbjednost, Driart Elshani smatra da je odluka Vlade Kosova da zaustavi proizvodnju kriptovaluta privremena zbog situacije sa strujom, a ocijenio je da bi bila velika greška, ako je bi odluka izvršne vlasti bila da zauvijek zabrani rudarenje, prenosi Koha.

U tom slučaju, kako je naveo, oni koji se bave ovom delatnošću bi migrirali u druge zemlje gdje im je dozvoljeno da rudare kriptovalute. On smatra i da vlasnicima treba vratiti zaplijenjenu opremu.

"To ima ogroman negativan uticaj na mnoge članove kripto zajednice. Oni su uložili u mnogo skupih uređaja koji su već zaplijenjeni i nadam se da će im biti vraćeni. Vjerujem da je ovakva odluka privremene prirode jer mislim da je velika greška ako se rudarenje zabrani zauvijek“, rekao je Elshani.

On je naveo i da Kosovo nema zakon i strategiju za proizvodnju kriptovaluta i da mora da ga izradi.

"Mislim da bi trebalo da postoji neka vrsta regulacije ovog sektora, jer je rudarenje kriptovaluta trenutno ne samo na Kosovu već i u mnogim zemljama širom svijeta potpuno neregulisano“, dodao je on.

Elshani je rekao da je teško dati precizne podatke o tome koliko se potroši energije za rudarenje, ali je napomenuo da "grafičke kartice imaju veliki apetit za strujom“ i da nema sumnje da rudarenje kriptovaluta zahtjeva intenzivnu energiju.