Apel građanima

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) saopštio je da bi epidemiološka situacija mogla da se pogorša narednih dana, zbog čega je uputio apel građanima da poštuju mjere Vlade Kosova i da izbjegavaju veća okupljanja, prenosi Ekonomija onlajn.

Od početka godine zabilježen je porast pozitivnih slučajeva kovida-19, a posebno sa pojavom nove varijante virusa omikron.

NIJZK nastavlja neprekidno sa testiranjem i praćenjem svih slučajeva, kontakta u zajednici i laboratorijskim dijagnostikama.

"Preporučujemo nadležnim institucijama da pomno prate i preduzmu sve neophodne radnje o sprovođenju mjera za sprečavanje i suzbijanje pandemije. Neophodno je posebno voditi računa o svima da striktno poštuju fizičku distancu, da koriste maske, da dezinfikuju i provetravaju prostorije, kako bi se sprečilo i izbjeglo moguće dalje širenje infekcije kovida-19", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je vakcinacija najbolji i najsigurniji način za prevenciju kovida-19, posebno kod teških bolesnika.

"Vakcine se svakodnevno mogu dobiti u svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite u vašoj opštini. Takođe apelujemo na vakcinaciju dopunskom i trećom dozom koju mogu uzeti svi građani stariji od 18 godina. Vakcinacija ostaje najjače oružje za sprečavanje hospitalizacije. Svi bez razlike i obavezno moramo da nastavimo da sprovodimo preventivne mjere protiv kovida-19 i preporuke zdravstvenih radnika", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online