Procijena na opštinskom nivou

Učenici svih nivoa preduzuniverzitetskog obrazovanja danas se vraćaju u školske klupe nakon završenog zimskog raspusta.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI) saopštilo je juče da od ponedjeljka počinje drugo polugodište za sve obrazovne ustanove na svim nivoima preduzuniverzitetskog obrazovanja.

Nastava će se odvijati u školama, ali je u primjeni plan na osnovu kojeg je moguće preći na neki drugi model nastave u slučaju pojavljivanja infekcije.

"Radne grupe na opštinskom nivou će procijeniti i donijeti odluke po kojem scenariju će se odvijati proces učenja na osnovu epidemiološke situacije u vezi sa pandemijom u njihovim opštinama, kao i specifičnim uslovima u školama“, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja.

Preciziraju i da će se opštinske uprave za obrazovanje starati o poštovanju mjera koje je donio Institut za javno zdravlje Kosova, u vezi sa dezinfekcijom školskih prostorija.

Ovo ministarstvo je pozvalo sve da poštuju propisane mjere zaštite u školi.

Ministrica obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Arbërie Nagavci, kazala je uoči početka drugog polugodišta da bi škole trebalo da ostanu otvorene, ali i objasnila kada bi trebalo da se pristupi drugim modelima nastave.

Navodi da će se neki od alternativnih scenarija, uključujući učenje na daljinu ili ograničenje broja učenika, primjeniti ukoliko dođe do porasta pozitivnih slučajeva u nekoj školi, a na osnovu odluke Radne grupe na opštinskom nivou.