Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kaže da je već započeo rad na izradi Zakona o osnivanju Instituta, koji će dokumentovati sve zločine koji su se desili tokom rata na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kosovo još uvijek nema instituciju kojom bismo mogli da dokumentujemo ratne zločine i ništa nije urađeno po tom pitanju. Imali smo institut za ratne zločine, ali to je bilo na osnovu odluke, a ne zakona”, rekla je Haxhiu.

Navela je da je formirana Radna grupa koja se sastaje kako bi razgovarala o tom institutu, a da je povećan kapacitet Specijalnog tužilaštva da se bave predmetima ratnih zločina i strategijom tranzicione pravde kako bi eliminisali nedostatke u Zakoniku o krivičnom postupku za krivično gonjenje srpskih zločina u odsustvu.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo ima slobodne ruke da postupi po tom pitanju zbog činjenice da Srbija ne predaje ratne zločine.

"Ali sa našim zakonodavstvom u odsustvu oni mogu biti kažnjeni, a potom odslužiti kaznu za zločine koje su se počinili", dodala je Haxhiu.

Ona je navela da se stranka koju ona predstavlja oštra protivila formiranju Specijalnog suda, jer on predstavlja "iskrivljenu sliku pravednog rata na Kosovu".

"Pokret Samoopredjeljenje se protivio formiranju Specijalnog suda. Upravo zato što smo smatrali da će dati iskrivljenu sliku pravednog rata na Kosovu, ali uprkos našim primedbama u Ustavnom sudu, nismo uspjeli da ga zaustavimo. Sada su zatvorili vrata za bilo koju drugu radnju jer kao što znate Specijalni sud je unesen u Ustav i ne možemo da ga uklonimo", rekla je Haxhiu u intervjuu za Ekonomiju onlajn.

Haxhiu kaže da se radi na izradi ustavnih amandmana, po pitanju provjere u pravosudnom sistemu.

"Naravno da nam je potrebna podrška Skupštine jer za njih moraju da glasaju dvije trećine albanskih poslanika i sa druge strane dvije trećine zajednica koje predstavljaju nevećinske građane. Pozivala sam političke subjekte na odvojene sastanke, ali i zajedničke jer smatram da je važno da postoji konsenzus. Nisam imala priliku da se sretnom sa opozicijom, uključivši i poslaničku grupu Srpske liste", navela je Haxhiu.

Haxhiu je rekla da vlada želi da Kosovo bude pravna država. Navela je da se u međunarodnim izvještajima, kao i u izvještavaju EK o napretku, naglašavaju političke intervencije u pravosudnom sistemu.

"Želimo vladavinu prava i da oni koji su zloupotrebili službenu dužnost odgovaraju, da se onima koji su se nezakonito obogogatili oduzme imovina", kaže Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online