Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Enver Bytyqi kaže da Albin Kurti neće tražiti vanredne izbore zbog dijaloga sa Srbijom jer ta politička akcija ne može da se ostavi na pola puta već mora da se vodi do kraja, prenosi Bota Sot.

Prema njegovim riječima, da bi dijalog bio uspješan, u taj proces će svakako morati da se pozove opozicija.

"Da bi dijalog bio uspješan, opozicija će svakako morati da bude pozvana u ovaj proces. Saradnja sa opozicijom u slučaju razgovora Kosova i Srbije je neophodna. Transparentnost je takođe nesporan uslov", kaže Bytyqi.

Povodom izjave predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja da će se ta stranka pridružiti prijedlogu za rušenje Kurtijeve vlade, ako bude takve incijative, Bytyqi je rekao da je vidi kao najnoviji pritisak koji Haradinaj vrši na Kurtijevu vladu, ali i navodi da je Haradinaj jedan od najkontradiktornijih političara na Kosovu i da su on i Kurti dva različita lika koje samo patriotizam može donekle da ujedini.

On Haradinaja vidi više kao Kurtijevog protivnika u smislu karaktera, a ne principa, a da se čini da se Kurti više i bolje pridržava principa.

"Gospodin Haradinaj je jedan od najkontradiktornijih političara na Kosovu. Čim se pojavi kao žestok i beskompromisan protivnik, može da uđe u auto sa svojim bivšim protivkandidatom i u ponoć ode kod svog poslanika da traži glasanje u parlamentu. Ova karakteristika ga čini pomalo nestabilnim i nevjerovatnim. S druge strane, imam utisak da to u javnosti odaje utisak snažnog čovjeka, snagu koja se meri držanjem riječi. Ali to praktično nije slučaj. I on vara i laže kad hoće", rekao je Bytyqi.

Naglasio je da se za Haradinaja vrlo često ispostavlja da sarađuje sa Kurtijem i vrlo često se pojavljuje kao njegov protivnik.

"Stoga su kontradikcije i sukobi Kurtija i Haradinaja kontinuirani, ali i konjukturni i izdajnički u čistom smislu te riječi. Kada Haradinaj poželi trenutak da se pojavi kao patriota, on odmah nađe priliku i proglašava saradnju na ovom polju sa Kurtijevom vladom. Kada se njegovi interesi zahvate kroz zakone koji se donose ili kroz vladine akte, onda se on buni i izlazi i poziva na rušenje vlasti. Postoje i slučajevi kada se sukob odvija racionalno i po osnovnim temama dana, kao što su pandemija i mjere protiv nje. Međutim, više mi se dopadaju konjukturni stavovi koji ili imaju za cilj nemotivisano pomirenje, ili označavaju motivisan napad da se izvrši pritisak na vlast", naveo je profesor.

Smatra da opozicija nije jedinstvena u avanturi izlaska na vanredne izbore i vidi samo jednu mogućnost vanrednih izbora, a to je da Pokret Samoopredjeljenje i Lista Guxo samoinicijatvino odu na glasanje o povjerenju.

"Može li se ovo dogoditi? Prerano je reći sa sigurnošću. Međutim, mislim da će Samoopredjeljenje nastaviti da vlada, kako bi sproveo program i reforme koje je obećao. Posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, oblasti u kojoj su počela prva kretanja", rekao je Bytyqi.
 
Izvor: Kosovo Online/Bota Sot