Stručnjak za politička dešavanja

Stručnjak za politička dešavanja Agon Maliqi, koji je ujedno i urednik i suosnivač bloga "Sbunker" ocjenjuje da ni premijer Kosova Albin Kurti ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nemaju volje da se nastavi proces dijaloga, prenosi Radio slobodna Evropa.

On je ocjenio da opšta stagnacija Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija ostavlja EU bez mehanizma spoljnog podsticaja za nastavak procesa.

Maliqi je za RSE istakao da eventualno produbljivanje političke krize i prebacivanje bezbjednosne krize na sjeveru Kosova, mogu biti podsticaj za nastavak procesa dijaloga.

"Ovakva dešavanja mogu da povrate politički proces, a posebno međunarodnu pažnju. Drugo, u SAD možemo da imamo novu dinamiku dolaskom ambasadora, u Prištinu (Jeffrey  Hovenier) i u Beograd (Christopher Hill), koji mogu da joj daju još jednu dinamiku, kao i korišćenje – kako je obećano – mehanizama pretnje, vrste sankcija za različite aktere", rekao je Maliqi.

On dodaje da se bez okončanja predsedničkih izbora u Francuskoj u aprilu i bilo kakve dinamike u evropskim kretanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom, kao i do završetka predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, ne može videti nova energija za dijalog.

Maliqi podsjeća da je francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao samit u junu koji bi mogao da razjasni evropsku perspektivu za region, što bi moglo da se odrazi na dijalog Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/RSE