Gradonačelnik AKO

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština (AKO) Sezan Ibrahimi izjavio je da ova institucija bez ikakvog opravdanja nije pozvana dva puta na sastanak Komisije za koordinaciju i procjenu situacije sa pandemijom, prenosi Ekonomija onlajn.

On ne zna zašto se ovo dešava, jer uvijek su bili spremni za saradnju i koordinaciju aktivnosti.

“Sada je drugi po redu sastanak na koji nije pozvana Asocijacija kosovskih opština. Ne znam zašto se to radi sa centralnog nivoa. Mi kao udruženje i gradonačelnici smo uvijek bili spremni da sarađujemo kako bi građani imali koristi od ove saradnje jer je glavni interes gradonačelnika da spase živote građana“, rekao je on.

Ibrahimi je dodao da ovakav tretman od strane Vlade nije bio ni pred lokalne izbore i da je sada drugačiji tretman na lokalnom nivou. Ni o nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi kaže da nisu pozvani da daju mišljenje.

“Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi je urađen i čak i u ovom slučaju opštine su zaobiđene konsultacijama sa centralnog nivoa. Mi smo i tada reagovali, tražili smo da se ovaj proces odloži jer smo bili pred lokalne izbore i tek tada smo čuli da je ovaj nacrt zakona usvojila Vlada Republike Kosovo. Da li možete da usvojite zakon i da ga neko ko je nosilac ne pozove na konsultacije? Ako se greška pojavi 2-3 puta ne možemo je smatrati nenamjernom ili je u nekim slučajevima riječ o tehničkom propustu. Vidi se da tretman opština sa centralnog nivoa i Asocijacije kao njihovog legitimnog predstavnika nije kao do sada“, rekao je Ibrahimi.

Dalje je naveo da su timovi, angažovani od strane gradonačelnika od marta 2020. godine, posvećeni lakšem prevazilaženju situacije sa kovidom-19. Prema njegovim riječima, gotovo 80 odsto pacijenata je liječeno na lokalnom nivou, zahvaljujući maksimalnom zalaganju načelnika opština KKMF u Centru za liječenje pacijenata sa kovidom-19 i na osnovu analiza opštinskih direktora za zdravstvo.

“Zbog ovoga smo pitali za iskrenu saradnja sa centralnim nivoom u cilju što lakšeg prevazilaženja situacije. Asocijacija Kosovskih Opština sa gradonačelnicima je uvijek pružala iskrenu i korektnu saradnju. Kada smo imali taktu saradnju, bilo je rezultata i na terenu. Gradonačelnici su uvijek tražili od centralnog nivoa da se sve mjere preduzete u saradnji sa njima preduzmu u skladu sa situacijom na terenu. Kada smo imali mali broj, predsjednici opština su tražili da se mjere olakšaju jer su razmišljali i o ekonomskom zdravlju. Pored javnog zdravlja, gradonačelnici su uvijek tražili i očuvanje ekonomskog zdravlja“, dodao je on.

Gradonačelnik AKO je rekao da traže od centralnog nivoa da se prema opštinama ophodi dostojanstveno.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online