Vlada Kosova

Nedavna odluke Vlade Kosova da obustavi proizvodnju kriptovaluta na Kosovu zbog energetske krize doneta je na osnovu preporuka Tehničkog komiteta za "Vanredne mjere u snabdevanju energijom", prenosi Telegrafi.

Vlada je navela da proizvodnja kriptovaluta troši značajne količine električne energije, a uzimajući u obzir brojke, troši toliko energije koliko prosečnih 19 domaćinstava na Kosovu godišnje.

Tehnički komitet za "Vanredne mjere u snabdevanju energijom" dao je nekoliko preporuka, od kojih su dvije stupile na snagu odlukom od 31. decembra 2021. godine.

"Ta odluka je uključila preporuke Tehničkog komiteta da se obustavi proizvodnja kriptovaluta na cijelom Kosovu, kao i tehničku preporuku u vezi sa korišćenjem energije koju je obezbjedila Albanija za praznike na kraju godine", navodi se u odgovoru Vlade Kosova.

Vlada je naglasila da je u 2021. godini značajno povećana potrošnja električne energije, a da se smatra da je jedan od faktora rasta potrošnje proizvodnja kriptovaluta, sa posebnim akcentom na sjeveru, gdje se proizvodnja kriptovaluta smatra najvećom na Kosovu.

"Proizvodnja kriptovaluta troši značajne količine električne energije. Ilustracije radi, proizvodnja kriptovalute, uzimajući u obzir konzervativne brojke, troši toliko energije koliko prosječnih 19 kosovskih kuća godišnje. Ovo ne uzima u obzir faktore specijalizovanije opreme koja brže obrađuje podatke i samim tim troši više energije, velike prostore i opremu za hlađenje opreme koja radi sve vrijeme. Ceo ovaj proces troši ogromnu električnu energiju, čiji uvoz trenutno delimično subvencioniše Vlada Kosova. Štaviše, ova aktivnost ne dovodi do zapošljavanja radne snage, a proizvođači kriptovaluta ne plaćaju poreze za ovu aktivnost", navode iz Vlade Kosova.

Vlada je saopštila da je Tehnički komitet, uzimajući u obzir sve te činjenice i lokalnu situaciju izazvanu globalnom energetskom krizom, preporučio ministru privrede Artane Rizvanolli da donese odluku o obustavljanju proizvodnje kriptovaluta.

"Sljedeći preporuke Tehničkog komiteta, ministarka Rizvanolli donela je odluku o hitnim mjerama za suočavanje sa energetskom krizom u kojoj je zabranjena proizvodnja kriptovaluta. Identifikovanje proizvodnih lokacija i prestanak ovih aktivnosti vršiće organi za sprovođenje zakona u bliskoj saradnji sa relevantnim institucijama energetskog sektora. Odluka o hitnim mjerama za suočavanje sa energetskom krizom ostaje na snazi do donošenja sljedeće odluke, a na osnovu preporuka Tehničkog komiteta kada se ocjeni da se energetska situacija stabilizovala, čime se stavlja van snage prethodna odluka", navodi se u odgovoru vlade.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi