Od Vlade se traži veća posvećenost

Da li će ova godina doneti više uspjeha u dijalogu između Kosova i Srbije, nego što je to bilo u 2021. godini, ostaje da se vidi, a iz Evropske unije nisu željeli da pruže više informacije o tome šta se može očekivati u vezi sa dijalogom, piše Koha.

U pisanom odgovoru portparola EU tom mediju navodi se da će datum narednih sastanaka biti objavljen, ako i kada bude potrebno.

"Kao i uvijek, najavljujemo svaki budući sastanak dijaloga ako i kada bude primjereno. Visoki predstavnik Borell i specijalni predstavnik EU Lajčak nastavljaju svoje napore da pomognu obema stranama da postignu pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", saopštila je kancelarija za medije EU.

Za razliku od njih, iz Vlade Kosova poručuju da će insistirati "da dijalog bude usmjeren ka normalizaciji odnosa, a da se time ne narušava ustavni suverenitet Kosova".

"Naša vlada će insistirati da dijalog ne zadire ni u jednu dimenziju ustavnog suvereniteta Republike i da se okrene normalizaciji bilateralnih odnosa, na način da obe zemlje gledaju ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i partnerstvo stalnog članstva u NATO. Naredni sastanci, kad god ih visoki predstavnik pozove, biće dobrodošli, ali ponavljamo našu odlučnost da dijalog bude uokviren istinskim principima liberalne demokratije, i da bude zasnovan na suočavanju s prošlošću i garantovanju budućnosti. U duhu ovoga, očekujemo da ovakvi susreti budu jasni u pogledu očekivanja i da pruže realnu priliku za promjenu bilateralnih odnosa u čijoj službi treba da se održe ovi sastanci", rekla je portparolka Vlade Rozafa Kelmendi.

Ipak, ponašanje premijera Albina Kurtija u dijalogu sa Srbijom kritikovao je profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi.

"Najveća i najstrateškija greška Vlade Kosova je to što nije proaktivna u ovoj oblasti jer videći da nam je dijalog od vitalnog značaja, u smislu ekonomskog razvoja, jer smo zastali, od međunarodnih prijatelja koliko i ja. Podrazumeva se da nijedna ozbiljna kompanija ne ulaže na Kosovo, jer pored problema koje imamo u pravosuđu, imamo i probleme na teritoriji o kojoj se razgovara", rekao je Arifi.

On ne očekuje konkretan razvoj događaja u prvom dijelu ove godine, dok bi druga polovina, kako kaže, bila aktivnija ako bi se u razgovore uključila i Amerika.

U pogledu dijaloga, 2021. godinu karakterisala su samo dva sastanka na visokom nivou i još nekoliko pregovaračkih timova, ali to nije donelo nikakve rezultate.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore