Ostaje gdje je

Uprkos planovima njenog prethodnika Hashima Thaçija da osoblje Predsjedništva bude preseljenio u "Predsjedničku palatu", odnosno zgradu bivšeg Komiteta na trgu "Majke Tereze", aktuelna predsjednica Kosova Vjosa Osmani je odlučila da mandat provede u kancelariji koju trenutno ima, prenosi Gazeta express.

Ova odluka je već saopštena Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave, nadležnom za smještaj ustanova, a podaci za ovaj projekat bili su tajni do novembra prošle godine, kada je odlučeno da se skine oznaka tajnosti.

"Zamjenik generalnog sekretara Kabineta predsjednika je 12.11.2021. godine obavjestio generalnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova da Kancelarija predsjednika u tekućem mandatu nema plan da se preseli u ovaj objekat. Dakle, s obzirom da nema razloga za zaštitu ove informacije, pošto obrazloženje Izvještaja navedene Komisije više nije relevantno, odlučeno je kao u dispozitivu ove odluke", navodi se u rješenju MUP, koje je obezbjedila televizija T7.

Ukoliko se ovaj projekat u potpunosti otkaže, Kosovu bi mogao biti dodat još jedan slučaj u Međunarodnom arbitražnom sudu. Na tako nešto je upozorio ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Çeku.

"Ugovor je tajan i jedva smo skinuli oznaku tajnosti, jer i to ima svoju proceduru. Govori se o nekoliko miliona, ali naši advokati sada mogu da odu da vide uslove ugovora", izjavio je Çeku.

Prema njegovim riječima, bilo je planiranih eksproprijacija u tu svrhu.

Premještanje osoblja Predsjedništva u zgradu bivšeg Komiteta bio je plan bivšeg predsjednika Hashima Thaçija.

Za realizaciju ovog plana doneta je odluka o izmještanju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva kulture, koje je koristilo objekat. Planirano je da ova dva ministarstva budu smještena u iznajmljenim objektima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express