Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz selektivno je potpisala odluke o unapređenju osam diplomata, dok je ostatak koji je predložila nadležna komisija ignorisan, prenosi Koha.

Procesu su pripisani brojni prekršaji, za koje je zatražena intervencija Agencije za borbu protiv korupcije.

Osam službenika Ministarstva spoljnih poslova prošle godine je dobilo diplomatske činove, kroz proces koji je praćen brojnim kršenjima zakona, navodi Koha.

Diplomate, na čije je unapređenje je regovao Udruženi sindikat, nazivajući proces kompromitovanim, su Faruk Ajeti, Kaltrina Ademi, Fitor Murati, Enis Xhemaili, Mirsada Voca, Jetmira Berdinaj, Saranda Osmani i Drilon Zogaj.

Za neke od njih, Koha je tokom prošle godina pružila informacije o prekršajima u slučaju unapređenja.

Faruk Ajeti, koji je nedavno imenovan za ambasadora u Njemačkoj, 2014. godine je bio izvršni pomoćnik u ambasadi Kosova u Austriji, bez razmatranja procedure imenovan je za trećeg sekretara u statusu v.d, zatim je 2016. unapređen u drugog sekretara, 2018. u prvog sekretara, do 2021. u savjetnika i sada ambasadora.

Saranda Osmani je 2014. godine, na prijedlog Komisije za diplome i disciplinu, predložena za trećeg sekretara, 2016. godine predložena za drugog sekretara, a 2017. godine tek uz preporuku generalnog direktora unapređena je u čin prvog sekretara i istovremeno je izdato rješenje za imenovanje u Generalni konzulat u Istanbulu.

Enis Xhemaili je 2015. godine od strane Komisije za stepene i disciplinu je predložen za drugog sekretara, dok je 2017. godine bez poštovanja procedure samo uz preporuku generalnog direktora unapređen u čin prvog sekretara. Istovremeno je raspoređen da službuje u ambasadi Kosova u Japanu. Prošle godine ga je, na predlog komisije, ministarka Donika Gërvalla-Schwarz unapredila u savjetnika.

Iako je za sve navedene tražen odgovor u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore, objašnjenje je stiglo samo od Enisa Xhemailija, koji je rekao da je unapređen po zakonu.

"Zaposlen sam u Ministarstvu spoljnih poslova po konkursu 10. maja 2013. godine. Prvi čin sam dobio 2015. godine – drugi sekretar. Zatim me je 2017. godine generalni direktor predložio za čin prvog sekretara. Od tada sam svake godine podnosio zahtjev za unapređenje, znači četiri godine, a ove godine mi je to dato. Zakon omogućava da se činovi podižu svake godine i nekoliko puta sam tražio", rekao je Xhemaili.

Asocijacija sindikata MSP pokušava da zaustavi proces, o čemu svjedoče brojna pisma. Takođe, njeni članovi nisu uključeni u proces promocije. Prekršaji su nedavno prijavljeni Agenciji za borbu protiv korupcije, a obavješteni su premijer i skupštinski Odbor za spoljne poslove.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore