10 miliona eura

Više od 300.000 građana Kosova kažnjeno je zbog nepoštovanja mjera zaštite od širenja Covid-19, u periodu od 28. avgusta 2020. do 18. decembra 2021. godine, piše Koha.

Policija Kosova je kazne izrekla nakon usvajanja Zakona o pandemiji, kada je policijskim službenicima omogućeno da kontrolišu sprovođenje antikovid mjera.

Iz policije navode da su, pored angažovanja na terenu, učestvovali i u kampanjama podizanja svijesti građana o važnosti mjera.

"U cilju poštovanja zaštitnih mjera, spriječavanja širenja pandemije isticanjem interesa javnog zdravlja, Policija Kosova je planirano započela sa blagovremenom realizacijom konkretnih zadataka na cijeloj teritoriji Kosova, primjenom kontrole saobraćaja, prevoza putnika, tržnih centara, poslovnih prostora, graničnih prijelazi i sl, uključujući i izricanje novčanih kazni za one koji ne sprovode ove mjere. Od 28.08.2020. do 19.12.2021. izdate su 303.023 prijave (karte) na osnovu antikovid zakona. Policija Kosova se, pored operativnih angažovanja na terenu, bavi i prevencijom kampanjama podizanja svijesti i publikacijama", poručili su iz Policije Kosova.

Visoke cifre kazni su izricane i za privrednike od strane Inspektorata agencije za hranu i veterinu. Ukupno je tokom 2021. godine izrečeno preko 6.000 tih kazni.

Dok Ministarstvo unutrašnjih poslova nije reagovalo po ovom pitanju. Ali, prema Zakonu o pandemiji, nenošenje maske je kažnjivo za fizička lica, 35 eura, dok kazne za privredu dostižu i do 2 hiljade eura.

Ukupan novčani iznos svih kazni procijenjuje se na oko 10 miliona eura.