Nema opuštanja

Premijer Kosova Albin Kurti i ministar zdravlja Rifat Latifi poručili su da na Kosovu nema mjesta za opuštanje u trenutku kada su potvrđeni prvi slučajevi omikrona, nove varijante koronavirusa, prenosi Reporteri.

Kurti i Latifi su tokom posjete centru za vakcinaciju u Kosovu Polju pozvali građane na vakcinaciju i pridržavanje mjera protiv kovida-19, kao jedinog i dokazanog oružja protiv korona virusa.

U saopštenju se navodi da su oni ponovili da Vlada Kosova zajedno sa zdravstvenim vlastima stalno prati epidemiološku situaciju, uz konsultacije sa domaćim i međunarodnim stručnjacima.

Poručili su da će svaka akcija, i svaki korak koji vlada bude preduzela, biti zasnovan na najnovijim naučnim podacima u vezi sa omikronom.

“Naglašeno je da nikada ne treba da bude opuštanja. Iskustvo drugih zemalja pokazuje da porast oboljelih, kao i povećanje broja pacijenata primljenih u bolnicu, može biti brz i nemilosrdan", navodi se u saopštenju.

Istaknuta su dva glavna cilja: da porast slučajeva ne bude brz kako se ne bi preopteretio zdravstveni sistem i da se spriječi širenje virusa, a u saopštenju se dodaje da uspjeh u njihovom ostvarivanju ne zavisi samo od vlade, već od svih.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri