Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kaže da se traže stručnjaci koji će Kosovu pomoći da nađe pravni osnov i podnese tužbu protiv Srbije za genocid nad albanskim stanovništvom, prenosi Klan Kosova.

Iako je tužba u nadležnosti kabineta premijera, Haxhiu je za Kosovo press rekla da su tokom prošle godine održali nekoliko sastanaka i da biraju stručnjake koji će pomoći Kosovu.

"Već smo imali nekoliko sastanaka u kabinetu premijera na kojima smo razgovarali o ovom pitanju. To je jedan od najosjetljivijih procesa pa ne možemo da pričamo o tome. Radimo u tom pravcu i tražimo profile stručnjaka koji će nam pomoći, kao i pravni osnov na koji moramo da se pozovemo da pokrenemo tužbu za genocid, a to je u nadležnosti kancelarije premijera. Uveravam vas da radimo u tom pravcu", rekla je Haxhiu.

Ona je u intervjuu za Kosovo press rekla i da će Ministarstvo pravde tokom januara uputiti Skupštini Kosova izmjene paketa zakona u vezi sa tužilačkim sistemom. Riječ je o izmenama i dopunama propisa koje proizlaze iz Strategije za vladavinu prava 2021-2026 i koje su dobile zeleno svijetlo Venecijanske komisije.

Haxhiu je još jednom naglasila da neće odustati od provjere uprkos primedbama Evropske unije, a da su sve dileme oko izmjena zakona već otklonjene u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Precizirala je da se mišljenje Vencijanske komisije odnosi na tri pitanja, postizanje balansa u skladu sa evropskim standardima između tužilačkih i netužilačkih članova koje bira Skupština Kosova, zatim depolitizacija i pitanje izbora glavnog tužioca.

"Uskoro ćemo prilagoditi izmjene zakona sa mišljenjem Venecijanske komisije i uputitićemo ga Skupštini u januaru", navela je Haxhiu.

Glavnom tužiocu Aleksandru Lumezi jubliži se kraj mandata, a Haxhiu navodi da bi na tu funkciju trebalo da dođe osoba koja uživa moralni i profesionalni integritet i nije pod uticajem stranaca. Osoba koja ume da upravlja tužilačkim sistemom i koja nema propusta u slučajevima na koje su svi obraćali pažnju.

"Imamo razne slučajeve koruptivnih afera koji su na ivici propasti. Ne treba amnestirati one koji su zloupotrebili službeni položaj i odgovorni su za štetu koju danas imamo na Kosovu", rekla je Haxhiu.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova