Nekretnine...

Naši iseljenici su fokusirani na kupovinu nekretnina na Kosovu. Samo u razdoblju od januara do septembra prošle godine u ovaj sektor utrošeno je 265 miliona eura direktnih stranih ulaganja.

Kupovina stanova, kuća i zemljišta čini 68 posto od ukupno 389 miliona eura stranih ulaganja. A u financijske usluge uloženo je 87 miliona eura.

Strana ulaganja u nekretnine porasla su za 106 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prema Petritu Kastratiju iz agencije za nekretnine, na rast ovog trenda uticalo je razdoblje izolacije nakon pandemije.

Za Klan Kosova kaže da tokom 2020. mnogi naši ljudi iz dijaspore nisu imali priliku doći na Kosovo i to je uticalo na povećanje potražnje godinu dana kasnije.

Za profesorku Kosovare Ukshini, ova vrsta ulaganja ne donosi jake plodove ekonomiji zemlje, jer povećava broj zaposlenih, ali ne utiče na dodanu vrijednost, koja je Kosovu najpotrebnija, prenosi Albinfo.ch.

Prema njezinim riječima, direktna strana ulaganja trebala bi biti usmjerena na turizam, industriju i druge važne sektore.

Osim povećanja prodaje, nekretnine su nedavno bilježile i rast cijena kao posljedica pandemije.