Potpredsjednica Skupštine

Potpredsjednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je da Evropska unija treba da izvrši pritisak na Srbiju kako bi "preuzela odgovornost za zločine počinjene na Kosovu", napominjući da je nemoguće postići konačni sporazum sa Srbijom bez rješavanja pitanja nestalih lica, prenosi Koha.

Ona je naglasila da Srbija ne preduzima nikakve korake ka rasvjetljavanju sudbine nestalih, što, kako navodi, Kosovu otežava da krene dalje u ovom procesu.

Bogujevci ističe da srpska strana koči rasvjetljavanje pitanja nestalih, pa je nepohodno pojačati pritisak.

"Samo sagledavanje pitanja nestalih i pristup Srbije su zabrinjavajući. Srbija i dalje igra ulogu žrtve i ne snosi odgovornost. Takođe, tražimo konkretne stvari, informacije. Naši zahtjevi su jasni, ostalo je samo da se pritisak prenese na Srbiju, da Srbija preuzme odgovornost za zločin koji je počinila, ali i da saznamo gdje su naši ljudi“, rekla je Bogujevci.

Ona je još jednom istakla stav da nema konačnog dogovora sa Srbijom bez rasvjetljavanja sudbine nestalih.

Na pitanje o bojkotu koji je Srpska lista nedavno izvršila na sjednicama Predsjedništva Skupštine, Bogujevci je rekla da poslanici treba da shvate da su dio Skupštine i da je njihova uloga da zastupaju interese građana.

"To je veoma osjetljivo pitanje, jer svako bi trebalo da razumije ulogu koju ima u Skupštini. Ako pojedinaci to ne poštuju ili nisu zainteresovani, onda im nije mjesto u Skupštini", dodala je ona.

Ona je dodala da je vrijeme da Kosovo ojača poziciju u međunarodnoj areni.

"Na sreću moratorijum je istekao, nismo ograničeni u tom pravcu, već moramo da se trudimo, da se pripremimo. Moramo mnogo lobirati i iskoristiti sve resurse koje imamo", poručila je Bogujevci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore