Suđenja

Nova 2022. godina biće ključna u pogledu tekućih postupaka u Specijalizovanim vijećima suda u Hagu, u kojima su tokom prošle godine počela dva suđenja, prenosi Ekonomija onlajn.

Najviše pažnje privlači proces protiv lidera OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija.

Očekuje se da će se početkom 2022. doneti odluka hoće li bivše vođe OVK biti puštene da se brane sa slobode. Advokati četvorice optuženih su se već žalili na odluku sudije za prethodni postupak koji je odbio da ih pusti, ignorišući detaljne garancije policije Kosova i trećih zemalja.

Suđenje čelnicima OVK trebalo bi da počne ove godine, mada se ne zna tačno kada, a pominje se septembar. Tužilaštvo je u decembru dostavilo preliminarne spise. Do dobijanja potrebne dokumentacije i materijala, odbrana će sprovoditi sopstvene istrage, iako na raspolaganju ima mnogo manje vremena nego što je imalo Tužilaštvo.

Tužilaštvo je identifikovao 300 svjedoka, od kojih će mnogi svjedočiti javno. Kako je saopštila odbrana, kao svjedoci optužbe biće i ljudi koje je tužilaštvo prvobitno pozvalo kao osumnjičene. U tom svojstvu proteklih godina su pozvana mnoga poznata imena sa političke scene Kosova. Na suđenju će svedočiti i osobe za koje se navodi da su žrtve. Status žrtve je potvrđen za 20 osoba.

Lideri OVK su u pritvoru od 5. novembra 2020. godine.

Tokom 2022. godine, u okviru suđenja Salihu Mustafi u januaru će biti saslušana još dva svjedoka, dok će ostali svjedočiti u narednim mjesecima. Mustafa je optužen za navodne ratne zločine počinjene u selu Zlaše.

Tokom ove godine očekuje se početak suđenja još jednom bivšem pripadniku OVK, Pjetru Shali. Do sada su održane četiri konferencije o toku postupka.

Očekuje se da će konačna odluka tokom 2022. godine biti doneta i u slučaju Nasima Haradinaja i Hysnija Gucatija, kojima će suđenje biti kraće jer se ne terete za ratne zločine, piše Lajmi.

Iako je broj osumnjičenih mnogo veći, Specijalni sud za ratne zločine je do sada podigao samo tri optužnice protiv šest osoba. Tokom protekle godine, sud nije pokrenuo nijedan novi postupak protiv nijednog bivšeg pripadnika OVK.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online