Nedovoljno

Samo u novembru Kosovo je uvezlo struju u vrijednosti od 10 miliona eura. Za prevazilaženje energetske krize na Kosovu, Vlada Kosova je izdvojila 20 miliona eura, što mnogi smatraju da je nedovoljno, prenosi Ekonomia Online.

Liron Gjocaj, iz Instituta za razvojnu politiku (INDEP), rekao je da je na Kosovu posljednjih sedmica primećena energetska kriza koja već nekoliko mjeseci zahvata Evropu, a zbog rasta cijena gasa i pandemije.

Prema njegovim riječima, za 20 miliona eura – subvencije Vlade Kosova za uvoz električne energije, struja je osigurana za ne duže od tri sedmice.

"Ova suma koju je Vlada Kosova izdvojila nije dovoljna za prevazilaženje energetske krize. Količina struje je dovoljna samo na nedeljnom nivou. Dve – tri nedelje, ne više. Znajući povećanu potražnju za električnom energijom tokom zimskih mjeseci, a posebno ove godine gdje je potražnja oborila rekorde jer se tokom zime ti zahtjevi povećavaju, možemo reći da ova sredstva nisu dovoljna“.

Gjocaj je rekao da nedostaju ozbiljne investicije u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

Prema njegovim riječima, za izbjegavanje krize je ubuduće potrebno da se teži saradnji sa Albanijom, izveštava EO.

"Nedostaju strane investicije na Kosovu, a šeme podrške za obnovljive izvore energije su manjkave. Mi sada već neko vrijeme pozivamo da se reformiše šema podrške za obnovljive izvore energije tako da budu više generativni na Kosovu i cijena energije će zavisiti od konkurencije. Energetska saradnja sa Albanijom će pomoći institucijama da se izbjegnu energetske krize u budućnosti, ali glavni dio je integracija obnovljivih izvora energije i liberalizacija tržišta. I jedno i drugo bi pomoglo da se energetske krize, za koje ne može da se predvidi da li će se dogoditi, lakše izbjegnu u budućnosti".