Poslanik VV

Dijalog Kosova i Srbije nije doneo konkretne rezultate ni u 2021. godini. Sa samo dva održana sastanka na nivou glavnih pregovarača u Briselu, konačni sporazum dvije zemlje bio je daleko od ostvarivanja prošle godine, piše Lajmi.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenja (VV) Arber Rexhaj kaže da nije došlo do nazadovanja u dijalogu Kosova i da Kosovo ne blokira dijalog jer stalno iznose konkretne predloge.

“Napredak u okviru dijaloga je postignut, jer po prvi put kosovska delegacija ima najveći legitimitet koji je ikada imala. U tom kontekstu mi nismo ti koji blokiraju, mi smo za dijalog, jer imamo mnogo neriješenih pitanja sa njima, kao što je pitanje nestalih i mnoge druge stvari. Umesto Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima, predložili smo Nacionalni savjet za Srbe na Kosovu. U ovom slučaju neslaganje ne znači blokada. U tom smislu će se pregovori sa Srbijom nastaviti, ali ne i prihvatanjem bilo kakvog ustupka koji je do sada bio način delovanja prethodnih vlada", kaže on.

Sa druge strane poslanik Demokratske paartije Kosova Hajdar Beqa smatra da pristup izvršne vlasti dijalogu nije bio odgovarajući.

"Na temu dijaloga Vlada nije imala konkretan dnevni red. I prije nego što je postao premijer, gospodin Kurti je rekao da neće razgovarati sa Beogradom prije nego što se izvini Kosovu. Smatram da je nekompetentnost vlade, ili nedostatak konkretne agende u dijalogu, vratila Kosovo u mnoga pitanja. Vidjeli smo da čak i scene i filmovi koje je gospodin Kurti snimio na sjeveru samo koštaju Kosovo, jer on ništa nije uradio", kaže Beqa.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije kaže da je dijalog Kosova i Srbije čak i 2021. godine bio nestabilan i krhk.

On je takođe kritikovao EU što nije spremna da pomeri proces dijaloga unaprijed, ukazujući na mogućnosti blokade dijaloga zbog nesuglasica oko formiranja Zajednice srpskih opština.

"Čak i 2021. godine dijalog Kosova i Srbije je bio prilično nestabilan u pogledu tema i saglasnosti obe strane. Manje-više ga karakterišu blokade, a ne napredak. Dijalog je još uvijek krhk proces i još uvijek nema saglasnost obe strane o napretku kako bi se postigao sporazum ili kompromis obe strane. Takođe smo vidjeli EU koja nije bila u stanju da pomeri proces napred ili da ubjedi strane da budu za stolom ili da ih približi. Tema koja je karakterisala prošlu godinu i koja se očekivala je Zajednica opština sa srpskom većinom, koji bi mogla dodatno da blokira dijalog ili donese novi međunarodni pritisak", rekao je Fetahu.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi