Politički analitičar

Zajednica srpskih opština nije najvažnija tema između Srba i Albanaca i Srbije i Kosova, najbitnija je normalizacija odnosa, kao i novi dijalog sa novim načelima, kaže za Kosovo onlajn analitičar Fadil Lepaja.

Lepaja ističe da srpski političari pokušavaju da nametnu pitanje ZSO kao glavnu prepreku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a da će do formiranja Zajednice srpskih opština doći kada bude dogovoren novi dijalog sa novim načelima.

"Svako je na Kosovu dosad shvatio jasno, da je bivše kosovsko rukovodstvo koje se nalazi u Hagu potpisalo sporazume pod velikim pritiskom od kojih je zavisila njihova lična sudbina, što se danas vidi. Vlada Albina Kurtija neće da prihvati puno toga što je pod pritiskom nametnuto, i neće da prihvati logiku da se razgovara o bilo kakvoj normalizaciji odnosa koja podrazumeva to što srpska politika traži danas, a to je da Kosovo bude dio Srbije. To je nemoguće, to na Kosovu niko ne može da prihvati, ni Kurti ni ova vlada", kaže Lepaja i dodaje da Kurti pokušava da razgovara o novom dijalogu.

"Kurti pokušava da razgovara o novim principima međusobnog uvažavanja, poštovanja, saradnje na evropskim principima i u evropskom duhu. Kada se taj dogovor postigne, onda će se Zajednica veoma lako riješiti", smatra Lepaja.

Lepaja smatra da u 2021. godini nije puno učinjeno u procesu dijaloga Priština i Beograda, kao i da je bilo stagnacija.

"Nije puno učinjeno, bilo je stagnacija, ali je ja ne vidim kao nešto loše. Dijalog koji ne vodi u Evropu, dijalog koji ne vodi u normalizaciju odnosa, je nepotreban. A, ako se samo insistira na tome, onda se insistira na predstavi za potrebu politike", rekao je Lepaja.

On smatra da Kosovo u 2022. očekuje puno izazova, ali i da je i dalje najvažnija borba protiv kriminala, korupcije i uređivanje pravosudnog sistema, kao i razvoj ekonomije.

"Ukoliko Evropska unija ili bilo ko želi bržu normalizaciju odnosa na Balkanu, u prvom redu između Kosova i Srbije, treba da insistira na novom dijalogu. Ne da Evropa bude samo nemi posmatrač, već da kaže šta je najprihvatljivije i obavezno u dijalogu, a ostalo će se riješiti pregovorima", zaključio je Lepaja.

Izvor: Kosovo Online