Odlaze i oni koju su tu!?

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka kaže da nedostatak električne energije obeshrabruje strane investitore da dođu na Kosovo, prenosi Radio slobodna Evropa.

On je naglasio da je stabilno snabdjevanje električnom energijom jedan od najvažnijih faktora u poslovanju preduzeća, a da činjenica da je Kosovo u dubokoj energetskoj krizi zaoštrava sliku pred stranim investitorima.

"Aktuelna energetska kriza i nesposobnost institucija da izbjegnu da kriza dovede do teškoća u poslovanju, obeshrabruju investitore koji su odlučili da investiraju ili čak one koji su razmišljali da prošire svoju djelatnost na Kosovu", kaže Zeka.

Radio slobodna Evropa navodi da je energetska kriza dovela u tešku situaciju njemačkog investitora koji je proširio svoj kapital na Kosovu od 2014. godine. Riječ je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom proizvoda od plastike i koja ima 20 zaposlenih na Kosovu, a izvozi u razne zemlje svijeta.

Direktor te kompanije Fitim Hoti kaže da bi, zbog toga, ta investicija mogla da ode sa Kosova i to u Sjevernu Makedoniju.

Vlasnik jedne kompanije u Suvoj Reci Shaqir Palushi ispričao je da je zbog nestanka struje na mehanizaciji pričinjena šteta od više hiljada eura.

"Četiri dana skoro nismo imali struje. I kada je bilo struje, bio je nizak napon i morali smo da nastavimo rad sa agregatima. To izaziva probleme u proizvodnim linijama", kaže Palushi i navodi da zbog štete pričinjene kompaniji sprema tužbu protiv  Kosovske kompanije za distribuciju električne energije.
 
Izvor: Kosovo Online/RSE