EU naplaćuje velike kazne

Nedavno objavljena vijest da su hrvatski carinici naplatili kaznu albanskim iseljenicima s Kosova, koji su u prtljagu prenosili dimljeno meso prilikom povratka na Zapad Evrope, izazvala je veliku pažnju kosovske javnosti.

Naime, Albanac iz Suve Reke, koji trenutno živi u Švicarskoj, rekao je da je za šest kilograma suvog mesa, 20 kilograma sira i dvije paklice cigareta morao da plati carinu 1.500 eura, a drugi je za 17 kilograma suvog mesa morao da izdvoji čak 2.650 eura.

Da zemlje EU naplaćuju visoke kazne za unošenje hrane prilikom putovanja, poznato je među građanima Kosova koji često putuju na Zapad. Ipak, mnogi se na rizik odlučuju jer su navikli na "domaću hranu", koje nema u evropskim marketima.

Vlasnik jedne od mesara iz Prištine kaže za Kosovo onlajn da u ovom slučaju ipak postoje određene nejasnoće.

“Nisu mogli da plate carinu već je to bila kazna. Putujete li u EU iz zemlje koja nije članica EU, ne možete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. Ukoliko ne prijavite količinu koja veća od količine dozvoljene za ličnu upotrebu tokom putovanja ti se proizvodi oduzimaju i uništavaju i sledi kazna”, kazao je.

Potražnja za dimljenim proizvodima od mesa je pojačana kada na Kosovo dođu građani koji su na privremenom radu u EU.

“To je naša domaća hrana i mi svi sa Balkana poznati smo po dimljenim prizvodima od mesa. To samo kod nas ima i nigdje više. Takvo meso naši ljudi ne mogu da kupe u zemljama EU zbog strogih pravila. Zato se odluče da odavde ponesu malo veću količinu kako bi tamo mogli da konzumiraju. Neko ima sreću pa prođe kontrolu carine, a neko ne”, kazao je ovaj mesar.

Izvor: Kosovo Online