Neustavno

Vlada Kosova usvojila je Nacrt zakona o osnivanju državnog biroa za proveru i oduzimanje nelegalno stečene imovine, a stručnjak iz oblasti pravosuđa Ylli Zekaj, smatra da su pojedini članovi nacrta Zakona u suprotnosti sa Ustavom, i kao takvi mogu da naruše pravnu sigurnost građana, prenosi Koha.

Očekuje se da će nacrt Zakona od 102 stranice biti finalizovan 2022. godine.

Zavod, prema Nacrtu zakona, može da pokrene postupak kad god dobije informaciju o neskladu prihoda i imovine funkcionera.

Član 21. ovog nacrta zakona predviđa mogućnost da sud izrekne privremenu mjeru, a da o tome ne obavjesti stranku koja je dužna da opravda na koji način je stekla imovinu.

"U svakom trenutku prije ili poslije podnošenja predloga za oduzimanje, na prijedlog službenog lica Zavoda, sud može izreći privremenu mjeru obezbjeđenja imovine, bez prethodnog obavještenja i saslušanja stranke u postupku", navodi se u ovom članu.

Prema Prijedlogu zakona, o oduzimanju imovine ne odlučuje sudija pojedinac, a teret dokazivanja je na stranci u postupku.

Kosovski pravni institut još nije komentarisao ovaj nacrt zakona. Ali u prvom čitanju, Ylli Zekaj, istraživač u organizaciji, izražava sumnju da su neki dijelovi neustavni.

"U prvom čitanju ovog nacrta zakona vidi se da ima mnogo dilema. To su novi koncepti koji su stvoreni kroz ovaj nacrt zakona i vidi se da ima i ustavnih problema u okviru ovog nacrta zakona", rekao je Zekaj.

Nacrt ovog zakona za komentare je bio samo sedam dana, zbog čega ova i druge organizacije nisu dale komentare.

"Rok za koji nam je poslat Nacrt zakona bio je veoma kratak, tražili smo da se rok produži. Nismo naišli na razumevanje zbog hitnosti Ministarstva pravde da to uputi Vladi“, dodao je on.

Čak ni iz organizacije „Demokratija plus“ nisu dali komentare zbog kratkog vremena za javne konsultacije. Ova organizacija je određivanje tako kratkog roka nazvala nezakonitom radnjom.

O ovom nacrtu zakona govorili su u srijedu na sjednici Vlade premijer Albin Kurti i ministarka pravde Albulena Haxhiju. Ona je govorila o značaju stvaranja ove institucije.

"Nacrt zakona o Državnom zavodu za provjeru i oduzimanje neopravdano stečene imovine je jedno od naših glavnih opredjeljenja. Ministarstvo pravde u okviru svojih ciljeva posvećeno je u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, s tim u vezi je rezultirala izrada i usvajanje Nacrta zakona o Državnom birou za provjeru i oduzimanje neopravdano stečene imovine", rekla je Haxhiu.

Prema Prijedlogu zakona, postupak provjere i oduzimanja imovine obuhvatiće imovinu funkcionera od 17. februara 2008. godine i važiće još 10 godina nakon što službeno lice prestane da obavlja funkciju.

Nadležni organ za provjeru imovine je Zavod kao samostalna institucija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore