Glavni cilj

Ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta bili su glavni ciljevi vlade Albina Kurtija za 2021, ali energetska kriza koja je pogodila Kosovo u decembru biće izazov za 2022. godinu, piše Koha.

Kako navodi taj medi, neki dijelovi Kosova čekali su Novu 2022. u mraku ili uz buku agregata.

Uprkos obećanjima da neće biti restrikcija električne enrgije, u Mališevu i Uroševcu se desilo suprotno. Došlo je i do nestanka struje u nekim naseljima Prištine, zbog preopterećenja mreže.

Očekuje se da će se višesatne restrikcije vratiti po završetku prazničnih dana i da će energetska kriza da traje do marta.

Na Kosovu je kriza počela da se osjeća u oktobru, ali najviše u decembru kada je potrošnja porasla, a domaća proizvodnja bila nedovoljna da odgovori na veliku potražnju za električnom energijom.

Aktuelna vlada je okrivila je prethodne vlade za energestku krizu.

"Razumijem danas frustraciju svakog građanina nedostatkom struje, vjerujte i ja sam frustriran, ali neka ovo bude podsjećanje na situaciju u koju su oni koji su vladali dvije decenije doveli našu državu", rekao je Kurti.

Nedostatak proizvodnje povećao je potrebu za uvozom energije. Skupština je 29. decembra proglasila vanredno energetsko stanje, čime su restrikcije postale legalne.

Izvršna vlast je za KEK izdvojila 20 miliona eura za uvoz energenata, nakon poskupljenja na berzama zbog energetske krize.

To znači da nema nedopustivog povećanja cijene struje. Ali to ne garantuje da se cijena neće povećati. KEDS je već zatražio povećanje od 7 odsto od Regulatorne agencije, koja je pristala da razmotri taj zahtjev, ali se još ne zna za koliko će biti povećanje cijene struje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore