Pomoć svojima

Prihodi od pripadnika dijaspore tokom 2021. godine, kako onih koji su posjetili Kosovo, tako i od doznaka koje su slali svojim porodicama iz inostranstva, prema istraživanju koje su sprovele nevladine organizacije, iznose oko dvije milijarde eura, prenosi Koha.

Predstavnik organizacije "Germin" Arbnor Mjeku kaže da direktni troškovi ljudi iz dijaspore tokom 2021. godine na Kosovu iznose oko milijardu eura.

Mjeku je dodao da su za period januar-oktobar prošle godine doznake dostigle rekord od 956 miliona eura ili 20 odsto više nego u istom periodu 2020. godine.

"Ovi prihodi su važni za budžet Kosova, znajući da je budžet Kosova samo 2,7 milijardi eura, što govori da prihodi od dijaspore skoro dostižu taj broj", kaže Mjeku.

Univerzitetska profesorka Albuljene Kastrati rekla je da rastući trend doznaka za 2021. pokazuje da se kosovska ekonomija još nije oporavila od pandemije.

"Činjenica da i dalje dobijamo toliko doznaka, čak i uz trend rasta i ubrzanja, pokazuje da se mi kao privreda još nismo oporavili od posljedica pandemije. Takođe, doznake u velikoj mjeri pomažu potrošnji, hrani, odeći i medicinskim uslugama. Međutim, kao što znamo, dio ovog finansiranja potrošnje iz doznaka ide direktno za finansiranje uvoza ili robe koju kupujemo iz inostranstva, što je negativan efekat, jer uvoz utiče na povećanje trgovinskog deficita. Drugi negativan efekat je da doznake ne destabilizuju tržište rada na Kosovu, čak i ako ono nije balansirano, jer ga doznake na neki način čine malo lenjim", naglašava ona.

Prema mišljenju Kastrati Vladu Kosova ne treba hvaliti zbog povećanja broja doznaka.

"Naravno, doznake su dobrodošle posebno u vremenu krize, posebno sa niskim primanjima kao što su na Kosovu. Normalno, doznake su i pokazatelj da su stanovništvu potrebna sredstva, pa i ona osnovna", naglašava Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore