Stagnacija

Kosovo u 2021. nije napredovalo u spoljnoj politici, pa tako ni prošle godine nije bilo novih priznanja i članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Koha.

Navodi se da su moratorijum, dio Vašingtonskog sporazuma, koji je istekao u septembru, i dijalog sa Srbijom ocjenjeni kao razlog za to.

Uprkos tome, opozicija i civilno društvo kritikuju institucije zbog stagnacije i nekonsolidovanja spoljne politike. S druge strane, izvršna vlast kaže da je pod njihovim rukovodstvom spoljna politika bila prioritet i da nikada više bilateralnih posjeta nije bilo.

Poslanica Demokratske partije Kosova iz Odbora za spoljne poslove Arijana Musliu Shoshi kaže da je spoljna politika Kosova u periodu mirovanja, aludirajući na nečinjenje ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalla-Schwarz.

"Imali smo stagnaciju u oblasti spoljne politike. Nismo vidjeli nikakvu saradnju i transparentnost Ministarstva spoljnih poslova u odnosu sa skupštinskim odborom, a predstavnici Ministarstva bi trebalo da dolaze i izvještavaju najmanje svaka tri mjeseca. Mislim da bi trebalo da postoji mnogo veća dinamika i iznutra i spolja“, rekla je ona.

Ekspert za spoljnu politiku Emir Abrashi, takođe je kritičan i kaže da je spoljna politika pod vladom Albina Kurtija bila potpuno neusklađena.

"Imali smo nedostatak šefova u velikoj većini kosovskih diplomatskih misija, imali smo ministarstvo koje se nije bavilo rješavanjem problema sa kojima se Kosovo suočava u međunarodnoj areni", navodi Abrashi.

S druge strane, portparol vlade Perparim Kryeziu rekao je da spoljna politika Kosova nikada nije bila veći prioritet, dodajući da nikada nije bilo više bilateralnih posjeta.

"Značajan broj posjeta na visokom nivou premijera Kurtija, ali i zamjenika premijera i ministra spoljnih poslova Donike Gërvalla-Schwarz, kao i zamjenika premijera Bislimija govori o povećanom interesovanju zemalja regiona i Zapada za još bolju saradnju sa Republikom Kosovo", naveo je Kryeziu.

Koha navodi da je posljednjeg mjeseca 2021. mogućnost novih priznanja pominjao bivši ministar spoljnih poslova Behget Pacolli, ne navodeći detalje, a koji je zamerio Kurtiju da se ne interesuje dovoljno za to pitanje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore