Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da će ove godine biti dovoljno vakcina protiv koronavirusa, prenosi Radio slobodna Evropa.

Prema podacima Ministarstva, trenutno je dostupno više od 400.000 vakcina, a po potrebi će se ugovarati još količina.

"U Ministarstvu zdravlja postoji komisija koja se bavi procjenom potreba i pregovaranjem o njihovoj kupovini prema potrebama", kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja, upućenom Radiju slobodna Evropa.

Prve vakcine Kosovo je obezbjedilo donacijama, dok je u maju 2021. godine potpisalo prvi ugovor za nabavku više od million Pfizerovih vakcina.

Kosovo je počelo kampanju vakcinacije protiv koronavirusa krajem marta 2021. U međuvremenu, od 9. decembra počela je da se primjenjuje treća, buster doza vakcine. Treća doza vakcine biće dostupna svim osobama starijim od 18 godina, koje zbog slabog imuniteta ili pratećih bolesti nisu razvile odgovarajući imunitet.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, građani će o terminu vakcinacije biti obavješteni telefonskim porukama, mejlom i javnim oglasom. Navode da će biti dovoljno vakcina i za treću dozu, koja se daje tri mjeseca nakon primanja druge doze vakcine, po preporuci ljekara.

Više od 43 odsto građana vakcinisano je sa dvije doze, dok je vlada imala za cilj da u 2021. vakciniše 60 odsto stanovništva.

Na Kosovu, sva lica starija od 12 godina mogu da se vakcinišu, ali broj vakcinisanih mlađih od 18 godina smatra se malim.

U roku od tri nedjelje od novembra 2021. godine, kada je počela vakcinacija tog uzrasta, više od 2.000 djece ove starosne grupe primilo je Pfizerovu vakcinu.

Ministarstvo zdravlja nije dalo najnovije podatke o vakcinaciji te kategorije.

Specijalista za istraživanje globalne zdravstvene politike Hana Xhemajli kaže da je Kosovo, iako je kasnije počelo sa vakcinacijom, jedno od najuspješnijih u vakcinaciji, ali da se suočava sa problemom vakcinacije djece jer postoji veliki otpor, čak i veći nego prema vakcinaciji odraslih.

Broj djece uzrasta od 12 do 15 godina na Kosovu, prema podacima Agencije za statistiku, iznosi oko 99.000.

Ministarstvo zdravlja je podjelilo informativne materijale o vakcinaciji djece u školama i prema njima, kampanje podizanja svijesti o vakcini protiv korona virusa biće nastavljene i ove godine.

"Sve dok vakcine treba da se daju, ljudi moraju da imaju potrebne informacije o njima, posebno kada se ne mogu isključiti dezinformacije onih koji se protive vakcinaciji", navode u Ministarstvu.

Izvor: Kosovo Online/RSE