Predsjednik ANUK-a

Kosovo treba osloboditi opsesije dijaloga sa Srbijom i posmatrati taj proces kao normalan posao, kaže predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova (ANUK) Mehmet Kraja, prenosi Gazeta express.

Prema njegovim riječima, dijalog treba da bude važan za Kosovo, ali ne i da postane dominantan faktor u kosovskoj politici.

Kraja ocjenjuje da proces dijaloga sa Srbijom prati nedostatak transparentnosti. Prema njegovim riječima, u sporazumima potpisanim sa Srbijom "postoje stvari koje štete suverenitetu Kosova, kao što je i sporazum o Zajednici srpskih opština".

"Mi nismo bili mnogo ozbiljni po ovom pitanju, ne razumije se ko je to tako uradio, ne razumije se zašto su urađeni u ovom obliku, ne razumije se ko sa kim vodi dijalog i ko sa kim potpisuje sporazuma", naveo je  Kraja u intervjuu za Kosovo press.

Prema njegovim riječima, velika šteta je pričinjena jer u taj proces nisu uključeni stručnjaci.

Podsjetio je da je svojevremeno akademija tražila da vlada formira grupe stručnjaka iz raznih oblasti, što je obećano, ali te grupe eksperata nisu formirane do danas.

Međutim, Kraja kaže da međunarodnoj zajednici treba jasno dati do znanja da je Kosovo ratom oštećena strana i da se žrtva nikada ne sme izjednačavati sa agresorom.

On kaže da nezavisnost i suverenitet Kosova treba da ostanu neprikosnoveni i dodaje da Zajednicu srpskih opština treba uspostaviti samo po odluci Ustavnog suda Kosova.

"Naravno da znamo da ni srpska zajednica na Kosovu, ni Srbija nisu zainteresovani da se pravi Asocijacija bez izvršnih ovlašćenja, a u ovom trenutku Kosovo može javno da izađe da traži Asocijaciju, ali da se radi po rješenjima iz ustava. Pritisci Evropske unije, fasilitatora pregovora Lajčaka i Borella, završili su u problemu jer Kosovo ne može da promjeni Ustav zbog Asocijacije, a da u isto vrijeme Srbija ne promjeni Ustav u čijoj preambuli se navodi da je Kosovo njen sastavni dio. Ako Srbija promjeni svoj ustav, nema problema da Kosovo formira bilo kakvu Asocijaciju", kaže Kraja.

Naveo je da Srbija ima za cilj da potkopa pravni sistem i teritorijalni integritet Kosova, da Kosovo treba dijalog da smatra kao normalan posao, a ne kao posao “bez kojeg sunce ne izlazi sutra”.

"Sunce izlazi i bez dijaloga sa Srbijom, čak i bez dogovora sa Srbijom. Kosovo je proglasilo nezavisnost i mora dosljedno da teži ovoj činjenici, nezavisnosti i mora da teži konsolidaciji države, to je veoma važno. Ne kažem da nije važno da imamo dogovor sa Srbijom, da imamo dogovor prihvatljiv za obe strane, ali ne u toj mjeri da ne možemo da dignemo glave jer imamo Srbiju i dijalog sa Srbijom", kaže predsednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova.

On je rekao da Specijalni sud nije pravedan, ali ističe da je Skupština Kosova ta koja ga je formirala i odlučuje da li da ga poništi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express