Stroge mjere

Direktor Infektivne klinike Arben Vishaj poručuje da su u borbi pritov koronavirusa neophodne stroge mjere, kao da je neophodno vakcinisati se trećom pojačanom dozom antikovid vakcine, prenosi Ekonomija onlajn.

Vishaj je dodao da se u zavisnosti od epidemiološke situacije može doneti odluka i za četvrtu dozu.

"Rigorozne mjere preporučuje panel stručnjaka Ministarstva zdravlja. Te mjere su neophodne kako bi se sprečile i kontrolisale infekcije i kovid uopšte. Ove mjere imaju jedinu svrhu spasavanja života i očuvanja zdravlja naših ljudi. Moramo da odobrimo preporuke koje dolaze iz naših institucija. Treba uzeti treću dozu, a što se tiče četvrte doze, u zavisnosti od epidemiološke situacije, tu je panel koji se bavi vakcinacijom i donosi odluku. Stalno koordiniramo sa svim mogućim akterima i u okviru klinike koordiniramo našu aktivnost sa Ministarstvom zdravlja kako bi svi regioni bili spremni za suočavanje sa pandemijom", kaže Vishaj.

Prema njegovim riječima, kod pacijenata koji su imali prateće bolesti se, kao što su hipertenzija i srčana oboljenja, čak i nakon što su preležali koronavirus manifestuju teške forme nedjeljama i mjesecima kasnije.

"Totalni oporavak je individualan. Zavisi od kliničkog stanja pacijenta. Imamo pacijente koji su se u periodu od dvije nedjelje tokom liječenja vratili u normalu. Ali, imamo pacijente koji su imali prateće bolesti kao što su hipertenzija, srčana oboljenja koji su i nakon što su preležali Kovid nedjeljama i mjesecima manifestovali tešku formu. Ovaj virus može trajati određeno vrijeme. U svakom slučaju, moramo se pripremiti i ostati u pružanju zdravstvenih usluga našim pacijentima", rekao je Vishaj.

Prema njegovim riječima, kada je žena u poodmaklim mjesecima trudnoće, njeno stanje može da se pogorša, pa se preporučuje hitna vakcinacija.

"Što se tiče plana vakcinacije, to je nacionalni centar i mi preporučujemo vakcinaciju žena i smatramo da je vakcinacija trudnica neophodna i važna jer kada imamo posla sa ženom koja je u poodmaklim mjesecima trudnoće, ona ima otežano disanje i ako imamo lagani dodir pluća šansa za pogoršanje stanja je veoma velika. Zbog toga preporučujemo da se trudnice vakcinišu", zaključio je Vishaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online