Ministarka prosvete

Ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci istakla je da su prioriteti ministarstva koje vodi u narednom periodu prekvalifikacija kadrova i veće uključivanje najmlađih na Kosovu u rano obrazovanje , prenosi Ekonomija onlajn.

Nagavci je ocjenila da rad Ministarstva u prethodnih devet mjeseci karakterišu veliki izazovi, usled pandemije koronavirusa i dodala da je posebno radosna što je školska godina na Kosovu počela uz fizičko prisustvo učenika, a što je rezultat vakcinacije nastavnika.

"Pandemija je najveći izazov sa kojim smo se suočili. Počeli smo sa radom u vrijeme pandemije, i veoma sam zadovoljna što je početak školske godine omogućen uz fizičko prisustvo, a što je postignuto zahvaljujući velikom broju nastavnika koji su vakcinisani, kao i da trudu da školski objekti budu bezbjedni za djecu", rekao je Nagavci.

Ona je istakla daje, osim suočavanja sa situacijom izazvanom panedmojom koronavirusa, Ministarstvo imalo i brojne druge izazove.

"Pred nama je mnogo posla na poboljšanju rezultata u obrazovanju i kvalitetu na svim nivoima, a za to je, pored predanog i maksimalnog zalaganja u ministarstvu, potrebna saradnja na svim nivoima. Što se tiče pitanja vakcinacije za druge uzraste, moj apel i poziv je da se poštuju preporuke zdravstvenih radnika", rekao je Nagavci.

Još jedan izazov Ministarstva prosvete ostaje angažovanje u ranom obrazovanju, uglavnom u uzrastu od 3 do 5 godina. Govoreći o ovom pitanju, Nagavci je istakla da je budžetom od pet miliona eura predviđena izgradnja nekoliko vrtića.

"Uključenost djece u rano obrazovanje i dalje je niska na Kosovu, uglavnom u uzrastu od 3-5 godina, dok imamo veće učešće djece u predškolskom obrazovanju, odnosno uzrasta od 5-6 godina, i u ovoj liniji radimo u nekoliko pravaca. Prvo, raduje me što je u budžetu za 2022. izdvojeno pet miliona eura što je dovoljno za izgradnju novih, ali i funkcionisanje postojećih objekata, pa tamo gdje postoji potreba Javni objekti se mogu reorganizovati tako da se pretvore u vrtiće naravno po standardima potrebnim za ovaj uzrast djece. Ono što je problem je to što Opština Priština ima poteškoća da identifikuje imovinu na kojoj se mogu graditi ovi vrtići", rekla je Nagavci.

Kao jedan od planova za budućnost, prema njenim riječima, biće i prekvalifikacija postojećeg kadra, a doći će i do reorganizacije škola zbog neravnoteže između velikog broja nastavnika i učenika, čiji se broj smanjuje.

"Videli smo i ranije slučajeve sa kojima sam se i ja suočavala da su postojale institucije koje su kao takve bile funkcionalizovane, ali su imale poteškoća u prijemu novih kadrova, jer je broj zaposlenih u javnoj službi skoro popunjen. U tom smislu planiramo prekvalifikaciju postojećeg kadra, odnosno neravnoteže koje postoje između nastavnog kadra koji je već zaposlen i smanjenja broja učenika. U ovoj situaciji sagledavamo mogućnosti za prekvalifikaciju nastavnika kako bi mogli da rade po profilima, u ovom slučaju kao vaspitači ili na drugim pozicijama u ranom obrazovanju", kaže Nagavci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online