Situacija će biti gora

Predsjednik Sindikata privatnog sektora na Kosovu Jusuf Azemi ističe da je tokom 2021. godine oko 40.000 radnika ostalo bez posla, prenosi Ekonomija onlajn.

Azemi upozorava da će se Kosovo suočiti sa još gorom situacijom, ukoliko se to nastavi i 2022. godine.

"Ove godine je oko 40.000 radnika ostalo bez posla. Nažalost, imamo 64.000 ljudi koji su napustili Kosovo zbog neadekvatnog tretmana. Država nije stvorila uslove za ove radnike u smislu socijalne sigurnosti na Kosovu. Država nas ne plaća i ne tretira kako treba. Ako se tako nastavi, čeka nas ozbiljnija situacija, u suprotnom ćemo se suočiti sa odlaskom radne snage, posebno onih koji su u određenim profesijama“, kaže Jusufi.

Na tešku situaciju u oblasti ugostiteljstva ukazije sekretar Udruženja ugostitelja Kosova Arian Vranica koji ističe da se oko 1.000 preduzeća smatra zatvorenim u 2021. godini.

Vranica je istakao da treba umanjiti PDV i dodao da će, ukoliko se ne napravi neka promjena, ugostitelji organizovanjem protesta tražiti mnogo više.

"Zaista, u stečaju su neke komplikovane procedure i više je došlo do obustave poslovanja. U 2021. godini imamo 8.100 registrovanih preduzeća. U trećem tromjesečju zabilježen je pad upisa. Oko 1.000 preduzeća smatra se zatvorenim 2021. Naravno, PDV mora biti umanjen", navodi Vranica.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online