Osnovni sud u Prištini

Profesor Prištinskog univerziteta Milazim Krasniqi, u tužbi koju je podneo Osnovnom sudu u Prištini protiv ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçlu, za klevetu traži odštetu od 20.000 eura, prenosi Reporteri.

U tužbi, koja je podneta sudu 1. juna 2020. godine, navodi se da je Sveçla, u svojstvu vršioca dužnosti ministra, u cilju narušavanja ugleda Krasniqija na svom profilu na Facebooku 19. maja 2020. godine naveo da je Krasniqi stajao iza grupe građana koja je pozivala na protest zbog odluka Ministarstva zdravlja.

U tužbi se navodi da su svi elektronski i štampani mediji na Kosovu i regionu preneli tu izjavu, zbog značaja pozicije i težine koju ministar unutrašnjih poslova ima u javnom mnjenju.

Ta izjava je, kako se navodi u tužbi, nanela veliku štetu ugledu Krasniqija, a na društvenim mrežama dobio je brojne uvrede i klevete kojima se ozbiljno narušava njegov lični i porodični integritet.

Krasniqi traži od suda da mu tužbu u cjelini usvoji, da obaveže tuženog da mu nadoknadi iznos od 20.000 eura na ime nematerijalne štete za klevetu, uključujući i zakonsku kamatu od osam odsto računajući od dana podnošenja tužbe.

Takođe, tužbom traži da se Sveçla obaveže da se javno izvini na svom Facebook nalogu, da povuče datu izjavu, kao i da ukloni svoju objavu sa svih sajtova i sa svog ličnog Facebook naloga, kao i da plati troškove postupka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri