ZSO je gotova stvar

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Lulzim Peci i profesor Belul Beqaj kritikovali su spoljnopolitičku strategiju vlade Albina Kurtija, uz ocjenu da bi sva dostignuća na unutrašnjem planu mogla da propadnu, ukoliko se dešavaju greške u spoljnoj politici, prenosi Koha.

Peci je naveo da Kosovo danas u Briselu i Vašingtonu vide u lošem svijetlu zbog pristupa Vlade.

"Moja briga za Vladu nije unutrašnja, već spoljna politika. Tu imamo ključni problem. Osim sa Briselom, sa kojim zbog dijaloga nema dobrih odnosa, nemamo dobre odnose ni sa Vašingtonom, sa Bidenovom administracijom, koju je podržao premijer. U unutrašnjoj politici možemo da uradimo mnogo dobrog, ali ako nismo dobri u spoljnoj politici, sve to propada", rekao je Peci.

Peci je dodao i da je Zajednica srpskih opština gotova stvar i da je treba napraviti.

"Mi nemamo opciju B za ZSO. To je gotova stvar. Ustav ne kaže da se Udruženje ne može osnovati. Naše je da na osnovu sugestije na osnovu presude Ustavnog suda izradimo nacrt statusa. Srbi su to uradili, ali se ne usuđuju u javnosti da pokažu nacrt. Od 2018. do 2020. niko nije pominjao ZSO, jer je to bila opcija podjele Kosova", rekao je Peci u emisiji "Desk" na KTV.

Beqaj je takođe naglasio da je ponašanje Kurtijeve vlade prema međunarodnim faktorima pogrešno, i da to može imati negativne rezultate.

"Takav pristup može da nas košta konsolidacije države, afiniteta Kosova i novih priznanja. Odnos prema ZSO, koja je proizvod suverena Kosova, koji Samoopredjeljenje negira, loš je znak prema međunarodnoj javnosti. Glasali smo za Kurtija, ali ne možemo da ga zadržimo na vlasti. Ako se tako nastavi, vjerovatno neće biti na vlasti. Ne možete se tako ponašati sa međunarodnim faktorima", rekao je Beqaj.

On se osvrnuo i na pitanje Vašingtonskog sporazuma i ocjenio da se prema tome ne može ponašati na način kako to radi Vlada Kosova.

"Ponašamo kao da je Vašingtonski sporazum servis. Ne možemo se tako ponašati sa takvim sporazumom. Ove greške mogu da nam se vrate. Takođe i Kurtijev pristup dijalogu je veoma diskutabilan i može biti veoma opasan", rekao je Beqaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore