Tražimo zaštitu Vlade

Predsjednik odbora Privredne komore Kosova Skender Krasniqi rekao je da se 2021. završava kao teška godina pandemije tokom koje je rad privatnog sektora bio veoma težak, prenosi Lajmi.

Krasniqi se, na konferenciji za novinare, osvrnuo i na energetsku krizu koja je dodatno otežavala redovno poslovanje privrednika. Naglasio je restrikcije najviše štete privredi i radnicima.

"Da bi se pomoglo privredi, potrebno je da Vlada u što kraćem roku izradi plan zaštite privrednih subjekata, kako bi bilo što manje restrikcija struje u mjestima gdje ima najviše privrednih objekata. U slučaju porasta cijene struje, Privredna komora Kosova zahtevaće subvencionisanje razlike“, naglasio je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je nefunkcionisanje Nacionalnog savjeta za privredu i investicije kao najvišeg savjeta na nacionalnom nivou, u kome bi trebalo da se rješavaju sve brige privrede.

Krasniqi je pomenuo niz zahtjeva upućenih Centralnoj banci Kosova da olakša rad preduzeća.

"Jedan od njih je ukidanje kamate za vraćanje metalnog novca u novčanicama, što je obaveza koju je nametnula CBK“, rekao je Krasniqi.

Želeći uspješniju 2022. godinu, Krasniqi je zamolio premijera, ministre i Skupštinu Kosova da tokom naredne godine budu aktivini prilikom koordinacije sa privrednicima.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi