Politički poeni!?

Prošlo je gotovo osam mjeseci od kada je portparolka Vlade Kosova Rozafa Kelmendi najavila da će tužiti Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali to se još nije desilo, piše Al Jazeera Balkans navodeći da njihovi sagovornici tvrde da tužbe, za sada, neće ni biti.

Direktor Fonda za humanitarno pravo iz Prištine Bekim Blakaj naglasio je da sumnja da će tužbe, zapravo, ikada biti i da je za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu, jer su "male šanse da bi ona bila plodonosna“, uzimajući u obzir situaciju sa tužbama Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Nije prvi put da se koristi jedna takva najava radi dobijanja nekih političkih poena", izjavio je Blakaj.

On dodaje da, zasad, nema baš nikakvih konkretnih radnji koje mogu navesti na razmišljanje da će tužba biti pokrenuta, ili, makar, da su počele pripreme za nju.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu smatra da je najava tužbe neozbiljna i da je taj potez služio za unutrašnju političku upotrebu.

"Kosovo nije član Ujedinjenih naroda, niti Vijeća Evrope, niti mnogih međunarodnih organizacija. U kojem bi svojstvu Kosovo podnelo tužbu, kada nije član mnogih organizacija, nije rečeno. Zato je to od početka neozbiljno“, dodaje.

Spahiu je stava da bi samo pokretanje tužbe izazvalo dodatne probleme u ionako komplikovanim odnosima Kosova sa Srbijom.

"Srbija želi da među uslovima za eventualno priznanje Kosova bude taj da je Kosovo ne tuži za genocid. Ako bi Kosovo pokrenulo tužbu, to bi promenilo dosta stvari“, kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Onlajn/ Al Jazeera Balkans