Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu ističe da bi konačni sporazum sa Srbijom mogao biti postignut u okviru mandata aktuelne vlade Albina Kurtija, prenosi Klan Kosova.

Kryeziu je rekao da bi ovaj sporazum trebalo da se završi "međusobnim priznavanjem" i da treba da bude u korist građana.

"Spremni smo da učestvujemo na sastancima, pozivima posrednika u okviru ovog procesa. To nije nešto što zavisi od Republike Kosovo. Međutim, premijer Kurti je izjavio da tokom njegovog mandata može da dođe do pravno obavezujućeg sporazuma, koji se poklapa sa mandatom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i mandatom administracije Evropske unije. Spremni smo da učestvujemo, ali uvijek se držimo svojih principa u sporazumu, koji mora da se završi međusobnim priznavanjem i sporazumom koji je prije svega u korist građana", rekao je Kryeziu.

On je istakao da su prethodne vlade pokazale neozbiljnost u procesu dijaloga sa Srbijom.

"Ozbiljno smo shvatili dijalog, rekavši da je potrebna neophodna priprema. Pristup prethodnih vlada nive bio dobar, one su izjavljivale da imaju prioritete, ali su u nedostatku priprema pokazale neku vrstu neozbiljnosti prema temi koja je veoma važna. I ova vlada je, polazeći od ovih premisa, izgradila jasan stav i pristup po pitanju dijaloga i to će se prenositi i u narednim godinama“, navodi on.

Portparol vlade je naglasio da "u društvu koje je multietničko ne može da postoji monoetničko udruženje".

"Intenzitet pregovaračkog procesa sa Srbijom ne određuje samo Kosovo. Teme o kojima će se razgovarati tokom ovog procesa moraju da se dogovore između obe strane. Što se tiče Zajednice srpskih opština, u društvu koje ima multietnički karakter u svom temelju i za koje postoji tumačenje Ustavnog suda, ne može da postoji jednonacionalna zajednica", zaključio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova