Inflacija u novembru 6,9 odsto

Agencija za statistiku Kosova saopštila je da je godišnja stopa inflacije u novembru ove godine dostigla 6,9 odsto, a najveći rast cijena zabilježen je kod hljeba, žitarica, mesa, mlijeka, sira, ulja, jaja, voća i povrća. Pored prehrambenih proizvoda, na Kosovu je najavljeno i poskupljenje struje i vode, prenosi Lajmi.

Slična situacija povećanja cijena desila se i u drugim zemljama Zapadnog Balkana i u Evropi, a do rasta cijena došlo je zbog poremećaja u lancu snabdjevanja izazvanih pandemijom koronavirusa, kao i zbog rasta cijena gasa.

Litar ulja prošle godine koštao je 1,13 eura, dok je ove godine već dostigao 1,64 eura.

Direktor organizacije "Potrošač" Selatin Kaçaniku kaže da se inflacija ove godine smatra najvišom u posljednjoj deceniji i dodaje da su cijene veće od onoga što se navodi u zvaničnim podacima.

Prema njegovim riječima, realno poskupljenje je oko 12 odsto.

"Mi kao potrošači primjećujemo u korpi primjećujemo promjene u količini, kvalitetu, roku trajanja i drugo. Sa ovim platama sve porodice na Kosovu zaslužuju medalju za način na koji uspjevaju da spoje početak sa krajem mjeseca", ocijenjuje Kaçaniku.

Prosječna bruto plata na Kosovu procijenjuje se na oko 460 eura, prosječna bruto plata u javnom sektoru je oko 620 eura, dok je u privatnom oko 380 eura.

Minimalna zarada za zaposlene mlađe od 35 godina je 130 eura, a 170 eura za zaposlene starije od 35 godina.

Profesor ekonomije Musa Limani kaže da su plate na Kosovu preniske da bi se izborile sa inflacijom.

"Plata od 300 eura je samo minimalac. Ova plata – prema računici koju sam napravio prošle godine, na osnovu javnih cijena ASK-a, ispostavilo se da je mjesečna korpa za život. Kada se ovoj korpi doda povećanje cijena tokom ove godine, dobja se da se još 1/3 plate troši na hranu", kaže on.

Musa Limani i Selatin Kaçaniku kažu da je rast cijena najviše pogodio socijalno potpomognute porodice, penzionere i nezaposlene.

Ukupan broj korisnika socijalnih programa tokom ove godine dostigao je više od 25.500 porodica sa više od 101.000 članova.

Dok je stopa nezaposlenosti na Kosovu za oko 26 procenata ili 0,8 procenata viša nego prošle godine.