U suprotnosti sa Ustavom

Premijer Albin Kurti rekao je da se vlada koju predvodi protivi održavanju referenduma, koji je Srbija najavila za 16. januar sljedeće godine, na Kosovu zato što je to, kako je naveo "u suprotnosti sa zakonima i Ustavom", prenosi Kosovo press.

"Znamo da Srbija namjerava da održi referendum na Kosovu 16. januara o svojim unutrašnjim stvarima, ali se Vlada Republike Kosovo ne slaže sa takvim ciljem, ne samo zato što je u suprotnosti sa zakonom i našim ustavom i zato što smatramo da je dosadašnja praksa koju su sprovodile prethodne vlade takođe bile kršenje zakona i našeg ustava“, rekao je Kurti.

Kako je Kurti naveo, Srbija namjerava da održi referendum "o unutrašnjim pitanjima". On je dodao i da "Srbija nije mogla da izabere lošiji datum od 16. januara".

"Imajte na umu da je 15. januara godišnjica masakra u Račku, što srpski zvaničnici kontinuirano negiraju sve do predsjednika našeg sjevernog susjeda, dok se 17. januara obilježava 40. godišnjica od ubistva Kadrija Zeke i braće Gërvale, Jusufa i Bardosha, a istovremeno se navršava i četiri godine od ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića. Nisu mogli da izaberu lošiji datum za održavanje referenduma na Kosovu o svojim unutrašnjim pitanjima. Mi smo protiv", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press