Pogoršanje situacije

Infektolog Hamdi Ramadani ocjenjuje da će dolazak dijaspore pogoršati situaciju sa novom varijantom omikrona na Kosovu. Prema njegovim riječima, prve dvije doze vakcine su nedovoljne, pa bi trebalo uzeti i treću.

„Pitanje pojavljivanja omikrona kod nas je očekivano zbog činjenice da je prije mjesec dana omikron identifikovan i da je skoro većina zemalja u svijetu registrovala njegovu pojavu, tako da Kosovo ne može da izbjegne omikron. Dolazak dijaspore još više pogoršava situaciju, tako da situacija na Kosovu može biti teška“, navodi Ramadani.

Ramadani kaže da su trenutne mjere protiv Covida 19 u skladu sa epidemiološkom situacijom.

„Treća doza se mora uzeti jer dvije doze ne mogu da pobjede vitus. Mislim da su sadašnje mjere koje su na snazi u skladu sa epidemiološkom situacijom, ali u narednih pet-šest dana vidjećemo kako će se virus kretati, ali ako dođe do porasta broja zaraženih, mjere bi trebalo pooštriti.  Apelujem na građane da poštuju postojeće mjere i da uzmu treću dozu“, kaže on.

Trenutno je na Kosovu potvrđeno 9 slučajeva sa varijantom omikrona. Dok u posljednja 24 sata nema prijavljenih žrtava od COVID-19.