Bez značajne uloge u ekonomskom razvoju

Veliki priliv doznaka iz inostranstva, koji je dostigao 956 miliona eura, i povećanje direktnih stranih investicija, dobrodošli su siromašnom Kosovu, piše Ekonomia Online.

Ipak, kako navode, ovaj novac ne utiče na ukupan ekonomski razvoj Kosova, rast radnih mjesta i druge procese koji su toliko neophodni.

Istina je da su finansijski prilivi dijaspore nesporno uticali na dobrobit mnogih građana Kosova, podižući njihov životni standard i ublažavajući tešku društvenu situaciju mnogih. 

I ove godine su se pojavile nade da će novcem dijaspore biti moguće ublažiti ili nadoknaditi štetu i gubitke koji su posljedica pandemije i restriktivnih mjera.

Ipak, ovaj priliv nije imao značajnu ulogu u ekonomskom razvoju, u izgradnji više industrijskih i prerađivačkih pogona, koji bi vodili ka novim radnim mjestima. 

"Više puta je izveštavano o odlučnosti naših sunarodnika koji žive u inostrantvu da pomognu zemlji. Međutim, institucije i vlast na Kosovu, moraju biti spremne da sa političkom voljom tretiraju ovaj novac, onako kako zaslužuje", piše Ekonomia Online.

Oni navode da država mora da privuče dijasporu da uloži u proizvodnju.

O svakom konkretnom planu u novim proizvodnim i uslužnim delatnostima, kako navode, dijaspora mora biti detaljno obavještena. U suprotnom, doznake će se ulagati kao i do sada u poboljšanje standarda sopstvenih porodica.

Navedeno je i da je tokom prvih devet mjeseci vrijednost direktnih stranih investicija na Kosovu dostigla 389 miliona eura, što je značajno više u odnosu na isti period prošle godine (254 miliona), podaci su Centralne banke Kosova .

Na Kosovu, kao i u Albaniji, kako je navedeno, stranci su najviše ulagali u nekretnine.

Direktne strane investicije u nekretnine na Kosovu iznosile su 265 miliona eura, a porasla su i ulaganja u finansijski sektor.