Najbolja godina

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci kaže da je ova godina bila jedna od najboljih godina od uspostavljanja te institucije, jer je prikupljeno oko 1,33 milijarde eura prihoda za budžet Kosova, prenosi Klan Kosova.

"To predstavlja povećanje od 30 odsto ili 330 miliona eura više nego prethodnih godina", rekao je Stavileci.

Naveo je da je izvoz zabilježio rekordan rast, i da je za 60 odsto veći nego prošle godine.

"Ranijih godina smo izvozili oko 350 do 400 miliona eura, dok je ova godina rekordna i prešli smo pola milijarde", dodao je Stavileci. 

Prema njegovim riječima, u izvozu i uvozu treba pohvaliti ne samo učinak carine, već i privrede, jer carina ne može da naplati poreze, a izvoz ne može da se poveća, ako privreda ne funkcioniše kako treba.

"Imali smo povećan učinak kosovskih proizvođača koji su izvozili svoju robu počevši od zemalja u regionu, do Evropske unije i Sjedinjenih Država", naveo je portparol carine. 

On je rekao da se radilo na suzbijanju šverca, dodajući da se ta pojava nužno smanjuje kada se povećaju prihodi s obzirom na to da to pokazuje da funkcionišu legalni poslovi. 

Dodao je da u uvozu, kao i obično, prednjače naftni derivati, vozila i duvan.

Kaže da je i da je ove godine zabeležen porast uvoza vatrometa u odnosu na prošlu godinu za više od 130.000 kilograma vatrometa, ali da to, dodaje, nije veliki porast, jer se ranijih godina uvozilo više od milion kilograma. 

"Vatromet ima i taksu od dva eura po kilogramu, to je smanjilo uvoz", rekao je Stavileci.