248.000 eura za 21 dan

Da bi se popravila šteta na “bloku B2” termoelektrane, KEK je sklopio ugovor sa kompanijom „GE Steam Power Service France Representative Office in Kosovo", čija vrijednost iznosi 248.000 eura, prenosi Lajmi.

Ova kompanija je redovan izvođač radova KEK-a, koja dobija ugovore po pregovaračkom postupku za godišnje podešavanje turbine.

Navodi se da će jedan stručnjak nemačke kompanije pomagati inženjerima KEK-a i da će se njegovo vještačenje platiti oko 12.000 eura za jedan dan, odnosno 248.000 eura za 21 dan, koliko je predviđeno da važi ugovor.

Vrijednost ugovora koju je KEK predvideo bila je 200.000 eura, ali njemačka kompanija, kako se navodi, nije pristala na ovaj iznos i vrijednost je povećana za 48.000 eura.

„KEK nema kapacitete da sa svojim snagama izađe na kraj sa ovim kvarom, pa je neophodno angažovati stručnjake iz njemačke kompanije koji su originalni proizvođači turbine. Jedinica B2 ne može da se pokrene bez ove inspekcije kako bi se saznali naredni koraci i utvrdio nivo sigurnosti rada sa ovim stanjem. Koliko će biti potrebno za nove dijelove i koliki će biti obim remontnih radova, trebalo bi da se utvrdi ovom inspekcijom“, kaže se u dokumentima u koje je Lajmi imao uvid.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net