Poruka građanima

Premijer Albin Kurti obratio se građanima putem Facebooka povodom situacije sa strujom, poručujući im da je povećanjem likvidnosti i subvencionisanjem uvoza Vlada uspjela da stabilizuje snabdjevanje električnom energijom i da su restrikcije gotovo uklonjene.

Kurti nema neku dobru vijest o rješenju energetske krize, ali je ponovo našao krivce za ovu situaciju, piše portal Indeksonline.

"Činimo sve što možemo. Hvala vam na podršci i molimo vas da uštedite i racionalizujete svoju potrošnju koliko god možete", napisao je Kurti.

On je naveo da je Kosovo u energetskoj krizi i da su visoke uvozne cijene posljedica eksternih faktora, dok je slabljenje kapaciteta posljedica unutrašnjih uzroka. S jedne strane, kako je rekao, cijena energije na berzi je porasla sedam puta, dok sa druge strane, proizvodnja ne pokriva ni polovinu potrošnje na Kosovu, koja je dostigla istorijski vrhunac od 1,4 gigavata.

“Ne postoji dobro rješenje u ovoj situaciji, smanjenje energije ili cijena energije? Kosovo je mnogo ranije moralo da razmišlja više i bolje, kako ne bi dospelo u ovu lošu situaciju”, rekao je Kurti.

Po njemu, dva su unutrašnja faktora koja su dovela do krize - nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdjevanje i sa pristupačnim cijenama kako za domaćinstva, tako i za industriju.

"Drugo, korupcija u vladi je postala uobičajena pojava, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i mreže za snabdjevanje za samo 26 miliona eura. Do 2022. godine imaćemo nacionalnu energetsku strategiju za narednu deceniju i staze kojima treba da idemo do 2050. godine”, napisao je Kurti na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online/info-ks.net/indeksonline