Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu kaže da je vlada preduzela sve mjere povodom energetske krize, ali da su posljedice neminovne kada je kriza globalna i kada Kosovo 20 godina nije uspjelo da unapredi svoje proizvodne kapacitete, prenosi Koha.

Kryeziu je rekao da se stalno radi na minimiziranju posljedica, a naveo je da je vlada za KEK izdvojila 20 miliona eura za subvencionisanje potrošnje električne energije kako bi se izbjeglo poskupljenje struje i obezbjedilo stabilno snabdjevanje.

"Vlada je do sada, pored formiranja radne grupe prije dva mjeseca koja je izvršila neophodne pripreme za donošenje ispravnih odluka za rješavanje ove situacije, posljednjih nedjelja odobrila odluku kojom se subvencioniše potrošnja električne energije, izbjegava poskupljenje struje za građane, a s druge strane, obezbjeđuje stabilno snabdjevanje. Preduzete su mjere da se kriza amortizuje, ali kada je kriza globalna i Kosovo 20 godina nije uspjelo da unaprijedi svoj kapacitet, nužno, uprkos našim nastojanjima da budu što manje i minimalne, posljedice su skoro neizbježne", rekao je Kryeziu za Kosovo press.

Portparol vlade je naveo da Kosovo ima ograničene energetske kapacitete i da se potrošnje mora pokriti i iz uvoza.

Zbog globalne energetske krize, on kaže da su osnovni problem rastući troškovi i nedostatak energije koja se može kupiti.

"Ova energetska kriza se ne dešava samo na Kosovu, već je to globalna energetska kriza i Kosovo ne može biti izuzetak. Takođe treba imati u vidu da Kosovo, na našu nesreću, ima ograničene električne kapacitete, u upotrebi je zastarela tehnologija. Uvijek tokom zimskog perioda ovi kapaciteti nisu uspjevali da odgovore na potražnju ili potrebe građana za električnom energijom", rekao je Kryeziu.

Naveo je da obično potencijal proizvodnje električne energije sopstvenim kapacitetima ne prelazi 900 megavata, a da ostalo mora da se uveze kao što se obično dešavalo prethodnih godina.

"Razlika je u tome što se ovoga puta dešava u vrijeme kada je energetska kriza u cijelom svijetu, samim tim i cijena je skuplja za uvoz, ali u isto vrijeme glavni problem je nedostatak struje koju može da kupi Vlada Kosova. Ovo je fundamentalni problem zbog globalne energetske krize", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore