Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu rekla je da nisu potrebne izmene Ustava Kosova zbog sporazuma sa Danaskom o dovođenju 300 zatvorenika na Kosovu, ali je da ipak angažovala Pravni tim da se pozabavi tim pitanjem, prenosi Ekonomija onalajn.

Haxhiu je navela da od onog trenutka kada taj sporazum ode u Skupštinu, to znači da je on iznad zakona na Kosovu i nema potrebe za ustavnim izmjenama.

"Čekam mišljenje Pravne službe i postupićemo u skladu sa sugestijama koje dobijemo od odgovornih lica", dodala je ministarka.

Objasnila je da nakon potpisivanja pisma o namjerama sa Danskom, počinje faza razgovora između grupa Ministarstva pravde i Ministarstva Danske o nacrtu sporazuma i ugovoru u vezi sa tim.

"Vidjećemo kako da finalizujemo ovaj sporazum", rekla je Haxhiu.

Ona je navela da Pritvorski centar u Gnjilanu ima neophodnu infrastrukturu i da nije bio nijedan slučaj bjekstva iz tog centra, ali da incidente mogu da prave i kosovski zatvorenika, pa se oni mogu očekivati i od zatvorenika koji će biti prebačeni iz Danske na Kosovo.

Ministarka Haxhiu je rekla da je od sporazuma sa Danskom, 15 miliona eura namjenjeno vladavini prava i jačanju Kazneno-popravne službe i šest miliona eura za obnovljivu energiju.

"Postoje i beneficije za Kosovo, pa će to biti 15 miliona eura koje će biti izdvojeno u budžetu Kosova za vladavinu prava, za jačanje popravne službe Kosova. S druge strane, biće šest miliona namjenjenih obnovljivoj energiji, jer smo suočeni sa krizom u energetici i takođe brojnim donacijama za vladavinu prava i biće ulaganja u pritvorski centar u Gnjilanu i to će preuzeti Danska. Veoma je važno jačanje saradnje sa Danskom", kaže Haxhiu.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online